IZAZIVA DIJABETES, RAK I BOLESTI SRCA: Pirinač ŠKODI vašem ZDRAVLJU ako ga kuvate OVAKO!
Pirinač / Ilustracija, Foto: Printscreen

OPREZ

IZAZIVA DIJABETES, RAK I BOLESTI SRCA: Pirinač ŠKODI vašem ZDRAVLJU ako ga kuvate OVAKO!

Prisustvo arsena u pirinču dokazao je Endi Meharg

Objavljeno:

Pirinač kuvate na klasičan način – barite ga u šerpi sve dok voda ne ispari? Sudeći prema nedavnom istraživanju, ovaj metod kuvanja može biti veoma opasan, prenose srpski mediji.

Osim industrijskih toksina i pesticida, koji se nalaze u zemljištu, arsen se zadržava i u pirinču, a ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.

Nasuprot tome, najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ostane da se natopi tokom noći, potom se ispere sve dok voda ne postane prozirna.

Inače, prisustvo arsena u pirinču dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Kvins Univerzitetu u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja pirinča za Bi-Bi-Si.

U prvom postupku, profesor Meharg je prvo testirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jedan deo pirinča stavljao je dva dela vode, a voda je “isparila” tokom kuvanja kada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na deo pirinča sipao pet istih delova vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio pirinač u vodi u toku noći – nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.