POŽURITE DOK NE BUDE KASNO: Predstavljamo vam SPISAK PREGLEDA koji vam mogu SPASITI ŽIVOT!
Ilustracija, Foto: Profimedia

MISLITE NA VREME

POŽURITE DOK NE BUDE KASNO: Predstavljamo vam SPISAK PREGLEDA koji vam mogu SPASITI ŽIVOT!

Evo koje preglede morate obavezno da uradite

Objavljeno:

Svest o tome da se preventivnim pregledima može spasiti život kod većine nas još uvek nije dovoljno razvijena.

Međutim, pored redovnih kontrolnih analiza kod lekara opšte prakse (biohemija, merenje krvnog pritiska...), pregleda kod oftamologa i ginekologa, lekari ističu da je za žene starije od 50 neophodno da najmanje jednom godišnje provere stanje dojki, kostiju i debelog creva.

Evo koje preglede morate obavezno da uradite:

- Mamografija

U odnosu na druge evropske zemlje, Srbija se po broju smrtnosti od kancera dojki nalazi na drugom mestu. Razlog leži u kasnom otkrivanju bolesti, odnosno izostanku preventivnih pregleda. Upravo zato žene do perioda menopauze mamografiju treba da rade jednom u dve godine, a posle toga jednom godišnje.

foto: Profimedia

- Skeniranje gustine kostiju

U menopauzi jajnici prestaju da stvaraju estrogen koji je štitio kosti i tada započinje proces naglog gubitka koštane mase, što dovodi do povećanog rizika od osteoporoze. Merenjem gustine kostiju (osteodenzotometrijom) dobićete informacije o čvrstini kostiju, a na osnovu rezultata se dalje konsultovati sa lekarom. Da biste ojačali kosti, potrebno je da svakodnevno unosite dovoljno kalcijuma i vitamina D, prestanete da pušite i vežbate tri do četiri puta nedeljno (šetnja, trčanje, pilates...). Utvrđeno je da osobe preko 50 godina koje su se veći deo života bavile sportom, imaju gušće kosti od onih koje to nisu praktikovale...

- Sigmoidoskopija

Sigmoidoskopija je test za otkrivanje okultnog krvarenja iz stolice, odnosno krvarenja koje nije vidljivo golim okom, a može da ukaže na mnoge bolesti digestivnog trakta, uključujući i kancerdebelog creva. Ako nikada ranije niste obavili ovaj pregled, kad navršite 50 obavezno ga jednom godišnje radite. U slučaju da je test pozitivan, sledeći korak je kolonoskopija.

Bonus video

ČUDESNI ELIKSIR ZA JETRU! Očistiće je za nekoliko dana, a priprema se lako!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media