PILETINI NIKAKO NE SMETE DA RADITE OVO! Zbog jedne greške RIZIKUJETE SVOJE ZDRAVLJE
Pileće meso, Foto: Profimedia

povedite računa

PILETINI NIKAKO NE SMETE DA RADITE OVO! Zbog jedne greške RIZIKUJETE SVOJE ZDRAVLJE

Mnogi piletinu pre pečenja detaljno peru vodom verujući da tako uklanjaju bakterije s mesa

Objavljeno:

Bez obzira na potencijalne opasnosti od pranja piletine, zaista nema razloga za takvu praksu.

Mnogi piletinu pre pečenja detaljno peru vodom verujući da tako uklanjaju bakterije s mesa. Ipak, ovo nije dobro jer se bakterije samo šire sudoperom i kuhinjskim elementima, a mogu završiti i na odeći.

Stručnjaci kažu da je jedini pravi način za potpuno uništavanje bakterija taj da se meso peče na odgovarajućim temperaturama. Većina ljudi koji peru piletinu misle kako na taj način uklanjaju bakterije s nje. Premda jesu u pravu kada pretpostavljaju da sirova piletina često vrvi od bakterija kao što je kampilobakterija ili salmonela, pranje vodom ne pomaže protiv toga.

I profesionalci se svađaju

Naprotiv, takva praksa čak pogoršava problem, jer voda može raširiti bakterije oko sudopera, po kuhinjskim elementima, pa čak i vašoj odeći. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je jedini siguran način za eliminaciju bakterija kuvanje piletine do odgovarajuće temperature, a ova se pravila odnose i na druge vrste mesa i ribe.

Minimalna temperatura kuvane piletine treba biti 165 Celzijuspvih stepeni. Čak su i profesionalni kuvari podeljeni po ovom pitanju. Čuvena Julia Child bila je nepokolebljivi pristalica pranja piletine, dok je Ina Garten nedavno potvrdila kako nema potrebe za time.

Ako i dalje planirate prati meso…

Koja je u pravu? Garten na svojoj strani ima naukut, koja podržava njen stav, i bez obzira na potencijalne opasnosti od pranja piletine, zaista nema razloga za takvu praksu, osim eventualnoga robovanja dugogodišnjim navikama.

Ostajete li i nakon ovoga članka lojalni pranju piletine, pobrinite se barem da posle toga pravilno dezinfikujete sve površine s kojima je prskanje moglo doći u kontakt, kako bi se sprečila masovna kontaminacija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.