DIJETA NEGATIVNIM KALORIJAMA: Nutricionisti otkrivaju da li je ZDRAVA i šta tačno treba da jedemo!
Ova dijeta je posebna zbog niskih kalorija, Foto: Profimedia

mršavljenje

DIJETA NEGATIVNIM KALORIJAMA: Nutricionisti otkrivaju da li je ZDRAVA i šta tačno treba da jedemo!

Proverite da li je za vas

Objavljeno:

Niskokalorična hrana pomaže u gubitku neželjene telesne mase, no svakako nije preporučljivo jesti samo takve namirnice.

- Kalorija je merna jedinica za energetsku vrednost hrane, odnosno energija koja se oslobađa iz hrane prilikom njene razgradnje u našem organizmu. U svakodnevnom govoru koristi se izraz kalorija, ali se zapravo radi o kilokalorijama (1 kcal = 1000 kalorija). Različite komponente hrane nam daju različite količine energije, tako iz 1 grama proteina dobijamo 4 kcal, 1 grama ugljenih hidrata 4 kcal, a iz 1 grama masti 9 kcal. Npr. 100 g jabuka sadrži 52 kcal, dok 100 g napolitanki sadrži 550 kcal - pojašnjava mag.nutr. Ena Hrastovčak.

Iz ideje da postoje namirnice čija je kalorijska vrednost toliko niska da nam za njihovu razgradnju treba više energije nego što dobijemo unosom, razvila se tzv. Dijeta negativnim kalorijama.

- To znači ako pojedemo komad torte od 350 kalorija, organizam će utrošiti 100 kalorija za razgradnju tog komada torte, a u telu se pohranjuje preostalih 250 kalorija. S druge strane, ako pojedemo jabuku od 52 kalorije, organizam takođe troši 100 kalorija za njenu razgradnju, što znači da mora još iz zaliha tela povući 48 kalorija. Računica je jednostavna, jedemo li negativne kalorije, lako mršavimo. Na našu žalost, ne postoje namirnice sa negativnim kalorijama i teško je poverovati da bi na taj način mogli kontrolisati našu telesnu masu i potrošnju energije, ali postoje namirnice koje sadrže vrlo malo kalorija, pojasnila je Hrastovčak.

- Ističu ih kao čudotvorne namirnice zbog kojih se lako mršavi, a prava je istina da su navedene namirnice sa niskim glikemijskim indeksom vrlo zdrave za celo telo i mogu doneti mnoge dobrobiti. Ipak, ishrana bazirana samo na njima kroz duži vremenski period bila bi vrlo teška, ako ne i nemoguća. Njihova je najveća prednost primena za grickanje u ublažavanju napada gladi, koji su popratna pojava mnogih drugih dijeta. Uvođenjem ove hrane mogu se ispuniti dnevne potrebe organizma za voćem i povrćem, tj. antioksidansima, koji mogu pomoći u borbi s bolestima i osnaženju organizma. Takođe se unosi mnogo vlakana, a voće i povrće je bogati rudnik nutrijenata koji se dobiju uz malo kalorija, kaže prof.dr.spec. gastroenterologije Miroslava Katičić.

foto: Filip Plavčić

Ishrana svakog čoveka bi stoga trebala biti raznovrsna i uravnotežena, a to znači da u jelovnik treba uvrstiti sve grupe namirnica, pazeći pritom na količine.

- Vrlo je poželjno koristiti namirnice koje su uključene u ovu dijetu jer na taj način zadovoljavamo dnevne potrebe organizma za vitaminima i mineralnim tvarima, ali i unosimo više vlakana (koja nam pomažu da duže osećamo sitost nakon obroka). Bogate su vitaminima, mineralnim tvarima i raznim fitokemikalijama (fenolni spojevi, tanini, terpeni, organske kiseline itd.), a siromašne belančevinama, mastima i ugljen hidratima. Ako se konzumira samo te namirnice, dugoročno se može naštetiti organizmu jer se ne unose gradivne komponente potrebne organizmu (za poređenje– imamo beton, ali fali cigla!), pojasnila je mag.nutr. Kristina Božac.

- To su nizak glikemijski indeks, visok udeo vode, vitamina, mineralnih tvari, antioksidansa te dijetalnih vlakana. Voće i povrće su važna komponenta u pravilnoj i uravnoteženoj ishrani kojom se ujedno i održava idealna telesna masa. Među namirnicama koje se preporučuju u dijeti negativnih kalorija su jabuke, celer, špargle, cvekla , brokoli, kupus, šargarepa, krastavac, beli luk, grejp, limun, mango, zelena salata, luk, spanać, repa i tikvice. Smernice dijete su jednostavne, konzumira se što više voća i povrća, kazala je Ena Hrastovčak.

TOP 5 NAMIRNICA

Celer - 100 g celera sadrži 14 kcal, odličan je izvor vitamina K i C te vlakana .

Jabuke – 100 g jabuka ima 59 kcal, obiluju antioksidansima (flavonoidi i fenoli) te vitaminom C i dostupne su tokom cele godine .

Brokoli– kupusnjača koja u 100 g pruža 28 kcal, odličan je izvor vitamina A, C i K, vlakana te folne kiseline, najbolje ju je konzumirati blanširanu jer tako zadržava najviše svojih hranjivih tvari.

Zelena salata – niskokalorična namirnica koja je deo skoro svakog obroka, 100 g salate ima samo 14 kcal. Bogata je vitaminom A i C te kalcijem i kalijem.

Krastavci – 100 g sadrži samo 14 kcal, odličan su izvor kalijuma, magnezijuma, folne kiseline, vitamina C i vlakana. Sadrže visok udio vode pa su odličan diuretik.

PREDNOSTI Konzumacija ovih namirnica podstiče promene prehrambenih navika i unos niskokalorične hrane koja pomaže u gubitku telesne mase, ističe Ena Hrastovčak dodajući kako voće i povrće ima niski glikemijski indeks što znači da ne uzrokuju naglo podizanje nivoa šećera u krvi. Praktična je strana i to, nastavlja nutricionistkinja, što je voće i povrće odlično je za grickanje u trenucima napadaja gladi čime se sprječava konzumacija slatkiša i grickalica koje pružaju samo prazne kalorije.

- Antioksidansi iz voća i povrća štite naš organizam od bolesti, zadovoljavaju se dnevne potrebe za vitaminima i mineralnim tvarima, a dijetalna vlakna nam pružaju osećaj sitosti i samim time se smanjuje unos hrane u organizam, objasnila je ona.

NEDOSTACI

Za zdrav gubitak kilograma i održavanje vitkosti nije važna samo ishrana, nego i redovna telesna aktivnost.

- Kada bismo se dugoročno držali ove dijete i konzumirali isključivo voće i povrće bili bismo u velikom riziku od deficita drugih nutrijenata, a to su ponajpre proteini i masti koji su važni za pravilno funkcionisanje organizma. Umesto da se fokusirate na „negativne“ kalorije, preporuka je konzumirati raznolike namirnice (žitarice, meso, mleko i mlečne proizvode, voće i povrće) prateći tri osnovna postulata pravilne i zdrave ishrane – raznoliko, umereno i uravnoteženo, upozorila je Hrastovčak.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.