OVO SE DOGAĐA U VAŠEM TELU KADA OTVARATE FRIŽIDER U KASNE SATE: Promene metabolizma vam se neće dopasti!
Patološki procesi ometaju lučenje hormona koji regulišu osećaj gladi, ali i rad metabolizma, Foto: Profimedia

rešite se loših navika

OVO SE DOGAĐA U VAŠEM TELU KADA OTVARATE FRIŽIDER U KASNE SATE: Promene metabolizma vam se neće dopasti!

Posezanje za hranom u kasnim večernjim satima je posledica stresa, koji pokreće niz patoloških promena u organizmu

Objavljeno:
  • 10

Veoma često, čini se, dolazimo u iskušenje da u kasnim večernjim satima posegnemo za vratima od frižidera i počastimo sebe ukusnom i ne baš tako zdravom večerom.

Posezanje za hranom u kasnim večernjim satima je posledica stresa, koji pokreće niz patoloških promena u organizmu.

Patološki procesi ometaju lučenje hormona koji regulišu osećaj gladi, ali i rad metabolizma. Kada se hormonalni balans poremeti, menja se bioritam celog organizma. Poremećajem lučenja kortizola i insulina, dolazi do smanjenog lučenja dva hormona sreće, dopamina i serotonina.

Odnos hormona gladi i sitosti, grelina i leptina, takođe se menja pod uticajem stresa. Ovaj hormonalni disbalans remeti san, ali i potrebe za hranom u kasnim večernjim satima, što na duže staze dovodi do poremećaja metabolizma i povećane gojaznosti.

Potreba za kasnim obrokom najčešće se javlja kod ženskih osoba, izloženih prevelikom stresu. Takođe, potreba za kasnim obrocima, može da se javi i kao posledica različitih dijeta, koje podrazumevaju izgladnjivanje tokom dana, usled čega je organizam izmoren i oseća potrebu za hranom u kasnim večernjim satima.

Simptomi uključuju nagle promene raspoloženja, unošenje više od 25% potrebnih dnevnih kalorija prilikom večernjeg obroka, odsustvo apetita ujutru. Glavni pokazatelj ovih poremećaja u ishrani je činjenica da jedete iz dosade, bez užitka u hrani, nedostatak osećaja sitosti i pojačana potreba za slatkišima.

Ako poremećaj ishrane nije posledica zdravstvenog stanja, već načina života, uz promenu režima ishrane i usvajanje nekoliko zdravih navika, upornošću i trudom, jednostavno ćete promeniti životni stil i prestati da uživate u kasnim večerama. Da biste ovo postigli, najbitnije je da tokom dana jedete zdrave i kvalitetne obroke, bogate svim nutrijentima, neophodnim za funkcionisanje organizma. U tom smislu, najkaloričniji obrok trebalo bi da bude doručak, dok bi za večeru trebalo da jedete proteine i malo kuvanog povrća, sa minimalnim procentom zdravih masti.

Zaboravite na ono pravilo da nakon 18 sati ne bi trebalo da jedete, jer ćete se na taj način dodatno izgladnjavati. Bitno je da poslednji obrok bude 4 sata pred odlazak na spavanje. Uz to, poštujte pravilo 5 obroka, koji se sastoje od 3 glavna obroka i dve užine.

Da biste se otarasili ove loše navike, važno je da osluškujete svoj organizam, usvojite pomenute zdrave navike i sami izgradite pravilan bioritam.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Nezavisne.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media