KAD NAGLO PADNE TEMPERATURA, ORGANIZAM TRPI! Oprez, PROMENA VREMENA može da izazove ove tegobe!
Pazite se promene vremena, Foto: Profimedia

saveti lekara

KAD NAGLO PADNE TEMPERATURA, ORGANIZAM TRPI! Oprez, PROMENA VREMENA može da izazove ove tegobe!

Ovi bolesnici su u opasnosti..

Objavljeno:
  • 1

Očekuje nas pad od deset stepeni Celzijusovih, a ovakvi vremenski uslovi utiču na zdravlje ljudi, a najviše problema mogu da imajuhronični bolesnici - oni sa kardiovaskularnim smetnjama, bolesnici s bolestima disajnih organa, oni koji imaju problema sa koštano-zglobnim sistemom, kao i psihijatrijski bolesnici.

- Kod hroničnih bolesnika mehanizmi za adaptaciju su narušeni i oni zato najteže podnose nagle promene temperatire. Ovo naročito važi za kardiovaskularne bolesnike jer pad temperature dovodi do povećanja arterijskog pritiska zbog skupljanja krvnih sudova, što može da vodi ka srčanom udaru kod ljudi koji su pod rizikom. Što su promene veće i iznenadnije, mogućnost za neželjene događaje je veća. Poseban oprez savetuje se i osobama koje su imale moždani udar – objašnjava dr Ivana Cerovina Đurić, lekar opšte prakse.

Prema njenim rečima i osobe koje boluju od migrene mogu da osete pojačane tegobe kada naglo zahladni ili naglo otopli jer naglo skupljanje i širenje krvnih sudova može da poremeti cirkulaciju u mozgu i to može da dovede do glavobollje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/zena-blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media