DETERDŽENT OSTAJE NA OPRANOM POSUĐU I ULAZI U NAŠ ORGANIZAM! Ovo ta HEMIJSKA SREDSTVA čine našim crevima!
Čime perete suđe?, Foto: Profimedia

kuhinja je puna opasnosti

DETERDŽENT OSTAJE NA OPRANOM POSUĐU I ULAZI U NAŠ ORGANIZAM! Ovo ta HEMIJSKA SREDSTVA čine našim crevima!

Crevna mikroflora se može narušiti stresom, nepravilnom ishranom (previše šećera, premalo vlakana), antibioticima, trovanjem, ali i spoljnim faktorima - u poslednje vreme se govori i o uticaju deterdženata

Objavljeno: 11:48h
  • 6

U nama i na nama u svakom trenutku živi oko 1,5 kilograma mikroorganizama.

Mnogi od njih doprinose našem zdravlju u pozivitnom smislu, štite ga i unapređuju, a najveći broj živi u našim crevima, čineći takozvanu crevnu mikrofloru. Crevna mikroflora se može narušiti stresom, nepravilnom ishranom (previše šećera, premalo vlakana), antibioticima, trovanjem, ali i spoljnim faktorima - u poslednje vreme se govori i o uticaju deterdženata kojima peremo posuđe za jelo.

Deterdženti su verovatno nešto što konzumirate svaki dan, naravno u veoma maloj meri.

Mnoge studije su pokazale da se detedženti nakon pranja nalaze u tragovima na posuđu i da mogu ući u organizam konzumenta već sa sledećim obrokom.

Deterdženti su veoma efikasni u ukljanjanju masnoća i drugih nečistoća jer su im takve fizičko-hemijske osobine.

Ponekad su veoma koncentrovani, i kao takvi su veoma moćni. Pojedini deterdženti za mašinsko pranje posuđa imaju u sebi nekoliko funkcijskih komponenti: za odmašćivanje, za sjaj, za ispiranje, za omekšavanje vode...

Ako samo jedna tableta u mašini za pranje posuđa može ukloniti tolike masnoće i nečistoće, treba postaviti pitanje: šta najmanja, zaostala količina koncentrovane tablete za pranje sudova može uraditi crevnoj mikroflori?Ne zaboravite da su neki preparati za mašinsko pranje funkcionalno višekomponenti i da u sebi sadrže komponente: za odmašćivanje, za sjaj, za omekšavanje vode, kao i antimikrobne komponente.

foto: Shutterstock

Pored ovih hemjskih sredstava koja u maloj količini sa lakoćom otklanjaju masnoće, u nekim deterdžentima se nalaze i antimikrobna, antibakterijska sredstva koja sasvim sigurno mogu oštetiti crevnu mikrofloru ako uđu u organizam.

Neka istraživanja su pokazala da su u domaćinstvima koja ručno peru posuđe, deca manje sklona alergijama, upozorava Miroslav Otašević, osnivač sajta "Šta jedem?".

Moguća su dva razloga za to:

1. Normalni ostaci bakterija na sudovima doprinose jačanju imunološkog sistema.

2. Izbegavanje oštrih hemikalija deterdženata i njihovog negativnog uticaja na mikrofloru creva i zdravlja u celosti.

Neka sredstva sadrže triklozan (triklosan) koji se koristi i kao pesticid. Neki autori smatraju da je kancerogen i da izaziva mnoge zdravstvene smetnje.

U deterdžentima se nalaze i ftalati koji mogu uticati na endokrini sistem, na reproduktivne sposobnosti i razvoj ploda.

Najbolja preventiva je pranje posuđa blagim sredstvima koja se lako ispiraju.

U svakom slučaju, ako ste se opredelili za intenzivno pranje posuđa jakim deterdžentima, najbolje bi bilo da vodite računa o svojoj crevnoj mikroflori. Redovno unosite probiotike, žive mlečne kulture u vidu jogurta ili kiselog mleka.

Nemojte zaboraviti da se bebe rađaju "sterilne" i da je prva crevna mikroflora koju beba unese - majčino mleko. Ta crevna mikroflora je prirodna i jedinstvena za svakog od nas. Treba pomoći organizmu da svoju crevnu mikrofloru održava na najbolji mogući način od malena do kraja života.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/zena.blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media