CEO ŽIVOT POGREŠNO ODMRZAVATE PILETINU! Zaboravite na ROK TRAJANJA MESA!
Piletina, ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

OVAKO JE NAJBEZBEDNIJE!

CEO ŽIVOT POGREŠNO ODMRZAVATE PILETINU! Zaboravite na ROK TRAJANJA MESA!

Pileće meso se brzo zamrzne, ali se dugo odmrzava!

Objavljeno:

Najbolje je, najzdravije i najbezbednije je jesti sveže pileće meso.

Ali tempo života nam često to ne dozvoljava i nemamo uvek vremena niti mogućnosti pre pripreme obroka otići u prodavnicu ili mesaru.

Pileće meso se brzo zamrzne, ali se dugo odmrzava. Zato, ukoliko morate odmah da pripremite jelo, meso nikako ne odmrzavajte u vrućoj vodi, već koristite mikrotalasnu rernu. Ukoliko pak imate malo više vremena, zamrznuto meso je nabolje odmrznuti u frižideru, jer je to najbolji način odmrzavanja mesa. Naravno, pri tome morate uzeti u obzir da je meso iz zamrzivača potrebno izvaditi dan ranije. Iskusne domaćice obično to rade veče pre pripremanja obroka. Treći način odmrzavanja je odmrzavanje u hladnoj vodi, pri čemu vodu treba menjati svakih 30 minuta, što zna biti prilično zahtevno.

foto: Profimedia

Zašto odmrzavanje na sobnoj temperaturi i u toploj vodi nije primereno?

Brzo odmrzavanje zamrznutog pilećeg mesa smanjuje njegov kvalitet.

Temperatura izmedu 5 i 60ºC predstavlja idealne uslove za razmnožavanje bakterija. Tako odmrzavanjem u toploj vodi i na sobnoj temperaturi ne dobijate na vremenu, nego se izlažete riziku zaraze štetnim bakterijama. Posebno tokom letnih meseci.

Kada meso zamrzavate, vodite računa da zamrznete odgovarajuće porcije mesa, jer jednom odmrznuto meso ne sme se ponovno zamrzavati. Tokom vrelih letnjih meseci, preporučujemo pripremu svežeg pilećeg mesa, jer je za zamrznuto meso leti presudan prevoz od prodavnice do kuće.

Zabluda je uverenje da je rok trajanja zamrznutog mesa neograničen.

Maksimalno preporučljivo čuvanje pilećeg mesa u zamrzivaču (na -18ºC) za celo sirovo pile je jedna godina. Iznutrice u zamrzivaču čuvamo samo 3-4 meseca kao i kuvane/pečene delove pilećeg mesa i celo kuvano/pečeno pile.

U frižideru (na 4ºC) sirovo pileće meso može stajati samo 1-2 dana, a kuvano, odnosno pečeno pileće meso u frižideru može ‘čekati’ 3-4 dana.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.