Želite da živite dugo? Odmah prestanite da jedete ovu hranu! (FOTO)
Ono što unosite u organizam je od najveće važnosti za vaše zdravlje, zato je jako važno da se hranite kvalitetno, namirnicama koje su bogate nutritivnim sastojcima
Objavljeno: 14:35h
Dragana Vulovic
Danas, u savremenom i užurbanom svetu gde je sve manje vremana čak i za pošten obrok, ljudi često posežu za brzom hranom, industrijskim prerađevinama i upakovanim namirnicama, koje su sve, samo ne nutritivno bogata hrana.
3 namirnice koje vam se mogu pokvariti u frižideru (GIF)
Nutritivno osiromašene namirnice ne bi trebalo jesti, jer ne samo da vas ne hrane, nego mogu da predstavljaju i ozbiljnu pretnju za vaše zdravlje.
Zašto ne smete da pijete vodu tokom jela? (FOTO) (GIF)Ove bnamirnice bi trebalo što češće da izbegavate1. Paradajz sos
Paradajz sos u konzervama, jer može da sadrži određenu vrstu smole koja sadrži hemijsku supstancu bisfenol-A/BPA. BPA je sintetički estrogen koji može da prouzrokuje hormonski disbalans i probleme sa reproduktivnim sistemom, kao i bolesti srca.
2. Veštački zaslađivači
Veštački zaslađivači mogu biti loši baš kao i običan rafinisan šećer. Brojna istraživanja, su pokazala da veštačkim šećerima štetite organizmu koliko i običnim belim. Aspartam može da povisi šećer u krvi, i da dovedde do prejedanja. Čak se veruje i da u visokim koncentracijama može da prouzrokuje čir na želudcu.
3. Bela čokolada
Bela čokolada, za razliku od tamne čokolade koja ima blagotvorna dejstva na zdravlje, ne poseduje ništa korisno. Ono što tamnu čokoladu čini dobrom jeste što veći procenat kakaa i antioksidanasa.
4. Brašno
Genetska manipulacija je učinila da današnje brašno nema nikakve veze sa pravim brašnom (i hlebom) koji su jeli naši preci koji su imali manje raznovrsnih bolesti nego danas. Gluten koji se nalazi u žitaricama kod osetljivih ljudi je jedan od vodećih uzroka upala u organizmu koje dovode do razvoja bolesti i različitih alergija.
5. Kukuruz
Zrna kukuruza su praktično mali sunđeri za pesticide, a pored toga, njihova nutritivna vrednosti nije preterano velika.
6. Boje za hranu
Boje za hranu se često povezuju sa rakom što je u nekoliko navrata potvrđeno istraživanjima sprovedenim nad laboratorijskim životinjama. Kolači u šarenim bojama nisu najbolja ideja da se zasladite.
Wikipedia / Skoot137. Kukuruz za kokice iz mikrotalasne
Kokice za mikrotalasnu kao što su one sa ukusom maslaca, mogu da predstavljaju ozbiljnu pretnju zdravlju. Brojna istraživanja su pokazala da one sadrže kancerogene materije, među kojima je najopasnija perfluorooktanska kiselina koja se nalazi u papirnoj kesi.
(Espreso.co.rs / Izvor: klix.ba)