OVU BILJKU MNOGI MRZE I SMATRAJU ŠTETNOM, A ONA JE PRAVO BLAGO: Prirodni je antiseptik i leči brojne upale
Ambrozija, Foto: Shutterstock

iskoristite prirodu

OVU BILJKU MNOGI MRZE I SMATRAJU ŠTETNOM, A ONA JE PRAVO BLAGO: Prirodni je antiseptik i leči brojne upale

Sveži sok biljke leči razne infekcije stopala...

Objavljeno:

Ambrozija, najagresivnija alergenska biljka, izaziva pošast kod osoba alergičnih na njen polen.

Ambrosia artemisifolia L. – var. Elatior, Trifida, biljka je iz porodice zeljastih biljaka (Familia Compositae, farmakopejski naziv Herbae ambrosiae). Poznata je i kao fazanuša, Krauzova trava, limundžik, pelinasta ambrozija.

Najčešći narodni saveti alergičnim osobama su ispiranje usta i nosa čajem od kadulje te mazanje nozdrva pravim maslinovim uljem.

Ambrozija je i lekovita biljka koja liči razne tegobe. Za spoljnu uporabu koristi se kod tegoba kože – nečistoće, osipa, opekotina, modrica, za ispiranje i obloge za lečenje čireva, rane slične gangreni, ubode i ugrize insekta (na mesto se stave sveži, zgnječeni list).

Kod reumatskih tegoba, upala zglobova, stavlja se oblog na bolni zglob od svežih listova usitnjenih u kašu. Za unutarnju upotrebu koristi se kod visoke temperature, groznice (antipiretik i antiseptik), grčeva želuca, creva i maternice, plućnih tegoba (upala pluća, kašalj, katar), crevnih tegoba (proliv, infekcije, katar, enteritis, grčevi, zatvori, nadutost, nametnici), ženskih bolesti (tegoba s menstruacijom, grčeva, infekcije, leukoreje, prolapsa maternice, kronične gonoreje, menstrualnih bolova), bolesti živaca (antiepileptik).

foto: Profimedia

Koren ambrozije leči tegobe žena, i to posebno kod poremećaja mesečnog ciklusa, a preporučuje se kao čaj nakon srčanog infarkta. Sveži sok biljke leči razne infekcije stopala. Ulje od ambrozije koristi se za lečenje raznih površinskih rana za mazanje, naročito kod dece, a masti i kreme za lečenje hemoroida te raznih čireva. U obliku tinkture uzima se svakih 4 sata 5 do 10 kapi.

Ambrozija je prirodni adstrigent, antidot, antiseptik, antibakterik, antiepileptik, antipiretik, antidot, dezinficijens, emetik, hemostatik, febrifug, stimulans.

Simptomi alergije na ambroziju su šmrcanje, suzenje i svrbež očiju, pečenje, curenje i svrbež nosa, kašalj, kijanje, upala očiju, otežano disanje. Reakcija na polen započinje već kod koncentracije od 20 do 30 zrnaca u zraku na 1 metar kubni.

ČAJ OD AMBROZIJE

- 1 kašika suve biljke

- 2 dl vode

PRIPREMA: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji pola sata i procedimo.

UPOTREBA: Pijemo 2-3 šoljice čaja kod navedenih bolesti. NAPOMENA: Za ispiranje ili stavljanje obloga napravimo jači čaj.

TINKTURA

- 200 g usitnjene biljke u cvatu

- 1 litra 60-postotnog alkohola

PRIPREMA: Potopimo bilje 30 dana u alkoholu. Procedimo.

UPOTREBA: uzimamo 3 puta na dan 5-10 kapi s malo vode ili čaja. Ambrozija se uzima u obliku matične tinkture za lečenje groznice, proliva i grčevitih proliva.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.