OVAJ ELEMENT JE NEOPHODAN NAŠEM ORGANIZMU, A MI GA NE PROIZVODIMO: Sprečava starenje kože i mišića, jača i imunitet
Do nedostatka selena u organizmu, najčešće dolazi zbog ishrane siromašne proteinima, kao i zbog malog unosa ribe i žitarica, Foto: Profimedia

zdravlje na prvom mestu

OVAJ ELEMENT JE NEOPHODAN NAŠEM ORGANIZMU, A MI GA NE PROIZVODIMO: Sprečava starenje kože i mišića, jača i imunitet

Starije osobe imaju veću potrebu za ovim elementom, jer sve bolesti koje se javljaju u trećoj dobi naglašavaju nedostatak tog oligoelementa.

Objavljeno:

Selen je, za organizam, nužan oligoelement i snažan antioksidans. Štiti stanice od oksidacije, te sprečava prerano starenje kože, mišića i mozga. Takođe sudeluje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i jača imunitet, a u jetri podstiče izbacivanje nekih toksina.

Prema nekim istraživanjima, selen bi mogao smanjiti opasnost od gastrointestinalnog raka i raka prostate. Studije su pokazale da selen pozitivno utiče i na mušku plodnost. Naime, nedostatak selena povezan je sa smanjenom pokretljivošću spermatozoida kod nekih životinja.

Kod čoveka, međutim, ovo nije još potpuno dokazano. Ljudski organizam ne proizvodi selen, pa ga je potrebno uneti pravilnom ishranom. Hrana bogata proteinima, ujedno obiluje i selenom. Zato se pobrinite da na vašem stolu svoje mesto pronađu plodovi mora, riba (tuna), teletina, jaja, crveno meso i žitarice.

Do nedostatka selena u organizmu, najčešće dolazi zbog ishrane siromašne proteinima, kao i zbog malog unosa ribe i žitarica. Na nivo selena u organizmu utiču i dob osobe i zdravstveno stanje. Teško je zapravo ustanoviti kada je nastupio nedostatak selena, jer ne postoje neki vidljivi simptomi.

Uopšteno govoreći, nedostatku selena najpodložnije su osobe izložene oksidantnom stresu (pušenje, zagađenost) ili one koje pate od bolesti povezanih uz oksidantni stresa.

Starije osobe imaju veću potrebu za selenom, jer sve bolesti koje se javljaju u trećoj dobi naglašavaju nedostatak tog oligoelementa. Osobe koje boluju od distrofije ili drugog mišićnog poremećaja takođe u organizmu imaju manjak selena jer se on u najvećem delu koncentriše u mišićima.

Selen je najbolje unositi putem namirnica i to onih u kojima ga ima najviše. Pritom je važno poštivati propisane dnevne količine. Iako do prevelike količine selena u organizmu dolazi doista retko, ona može biti toksična i uzrokovati iritaciju kože glave i noktiju. Do ovakvog slučaja dolazi ukoliko se duže vreme u organizam unosi više od 0,9 miligrama selena dnevno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.