UKOLIKO OSEĆATE PROBADANJE U PETI, TO NIJE TEK TAKO! U vašem ORGANIZMU se nešto dešava!
Bol u peti, ilustracija, Foto: Profimedia

PAZITE SE!

UKOLIKO OSEĆATE PROBADANJE U PETI, TO NIJE TEK TAKO! U vašem ORGANIZMU se nešto dešava!

Nije za šalu!

Objavljeno:

Bol u peti vrlo je čest simptom, a postoje mnogi mogući uzroci ovog problema. Vrlo je važno precizno utvrditi dijagnozu, kako bi odgovarajući tretman bio usmeren na lečenje uzroka boli.

Neki od najčešćih uzroka boli u peti su:

Plantarni fascitis (Fasciitis plantaris) je najčešći uzrok boli u peti, a nastaje zbog iritacije i upale tkiva koje tvori luk stopala. Uobičajeni simptom plantarnog fascitisa je bol u peti nakon dugotrajnog hodanja i stajanja.

Petni trn najčešće je povezan s plantarnim fascitisom, a uobičajeno se javlja kod osoba koje imaju dugogodišnju bol u peti zbog plantarnog fascitisa.

Sindrom tarzalnog kanala javlja se kada je veliki živac u zadnjem delu stopala zarobljen ili stegnut. Slično kao i sindrom karpalnog tunela ruke, sindrom tarzalnog kanala može uzrokovati bol u peti.

Frakture su retko uzrok boli u peti. Njih treba uzeti u obzir posebno kod sportista, poput trkača na duge pruge, koji imaju bol u peti.

Bol u zadnjem delu pete najčešće uzrokuje simptome iza noge, a ne ispod. Uzroci mogu uključivati tendinozu Ahilove tetive i retrokalkanearni burzitis.

Ovo se stanje obično tretira sa ortopedskim pomagalima, mada je operacija rijetko potrebna. Masaža takođe pomažu, a neki ljudi uzimaju lijekove. Međutim, postoje prirodni načini za borbu protiv situacije – oni su daleko jeftiniji od drugih opcija i mogu ih sigurno koristiti bilo ko.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.