AKO SPAVATE SA UKLJUČENIM VENTILATOROM, ODMAH PRESTANITE: Uopšte nije bezbedno, evo šta vam se može dogoditi!
Spas u vrelim danima, Foto: AP

Pazite se

AKO SPAVATE SA UKLJUČENIM VENTILATOROM, ODMAH PRESTANITE: Uopšte nije bezbedno, evo šta vam se može dogoditi!

Ako ipak ne možete da preživite noć bez ventilatora, postoji jedna caka koja će vam pomoći

Objavljeno:

Ako teško podnosite klimu, ventilator je verovatno vaš spas u vrelim letnjim danima. Međutim, kažu pojedini stručnjaci, ukoliko patite od alergija, astme i suvih očiju, ventilator će vam doneti više štete nego koristi jer će po sobi zahvaljujući njima po prostoriji stalno cirkulisati prašina i polen.

Ne samo to, već ventilator koji radi cele noći smanjuje i kvalitet sna, kaže nam dr Nevenka Dimitrijević.

- Konstantno zujanje u toku cele noći opterećuje centralni nervni sistem, pa i san nije dovoljno kvalitetan. Uz to, ukoliko je ventilator uperen direktno u vas, vrlo je lako moguće da dođe do upale sinusa, u slučaju da vam je uperen u glavu. Međutim, povrede su moguće i na drugim delovima tela, u smislu povrede mišića ako vazduh satima udara u istu tačku na telu - upozorava dr Nevenka Dimitrijević.

Što se tiče pojačanja alergijskih reakcija, dr Dimitrijević kaže da je veća verovatnoća da to prouzrokuje klima nego ventilator, jer ventilator nema nikakve odvode niti cevi i prilično je otvoren, te ako redovno skidate prašinu s njega, nema potrebe da strepite od toga.

Ipak, na kraju krajeva, koliko god on bio dobra prva pomoć, nije dovoljno efikasan u rashlađivanju.

- U prvi mah pomaže, ali nakon toga, prosto vrti stari, već topao vazduh, te od njega nema nekakve posebne koristi - zaključuje na kraju dr Dimitrijević.

A kako se onda rashladiti noću bez klime i ventilatora? Gledajte da vam spavaća soba u toku vrelih dana bude zamračena, a pri kraju dana izbegavajte unos kofeina i alkohola, te umesto toga pijte ledenu vodu pre spavanja kako biste snizili temperaturu tela.

A ako ipak ne možete da preživite noć bez ventilatora, postoji jedna caka koja će vam pomoći, a da vas pritom ne ugrožava.

Ono što treba da uradite jeste da noću pustite ventilator da duva kroz prozor, dakle ka spolja.

Zvuči nelogično, ali kada ventilator duva ka spolja, duva topao vazduh van sobe i zamenjuje ga svežim vazduhom spolja. Ako pride još ostavite i još neki otvoren prozor i dobijete i laganu promaju, spavaćete kao beba.

Naravno, imajte na umu da ovo važi samo za noći koje su prijatne i osetno hladnije od temperature koja vam je u sobi. Kada je noću podjednaka temperatura i spolja i unutra, onda ventilator prosto uperite ka sebi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/zena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media