VEDRANA JE USPELA DA NE JEDE ŠEĆER MESEC DANA: Promene koje je primetila otkrile su šta SLATKIŠI zapravo rade telu!
Uspela je da ne jede slatkiše mesec dana, Foto: Profimedia

promene u ishrani

VEDRANA JE USPELA DA NE JEDE ŠEĆER MESEC DANA: Promene koje je primetila otkrile su šta SLATKIŠI zapravo rade telu!

Ovakve promena na početku može izazivati glavobolje, bol u stomaku ili pak probavne probleme, ali kasnije se osoba oseća puno bolje.

Objavljeno:

Vedrana iz Zagreba otkrila je kakve je promene u telu osetila nakon ove velike odluke.

Dva dana nakon krize bila sam potpuno normalna, kaže nam Vedrana, a nakon nedelju dana imala je čudnu stolicu.

– Vratio mi se sjaj u kosi i prestali su mi izbijati akne iako za akne nisam sigurna je li to zbog nege lica koju sam tada sprovodila ili su drugi razlozi. Možda je najbolji deo bio taj što sam pazila da jedem zdravo. Izbacivanje šećera iz ishrane može bitno uticati na bolje zdravlje, bolji izgled i rezultate kod fizičkih aktivnosti.

Ovo je utvrdila i doktorka Samanta Kugan koja kaže kako odricanje od šećera na početku izaziva glavobolje, bol u stomaku ili pak probavne probleme koji traju danima ili nedeljama, ali kasnije se osoba oseća puno bolje.

Pitali smo Vedranu iz Zagreba koja se šećera odrekla na mesec dana kako se osećala u tom razdoblju i živi li i danas bez šećera. – Izgubila sam dosta na težini, pet kilograma. Vidljivo mi se smanjio stomak iako tada nisam samo praktikovala nejedenje šećera koji nije dolazio iz voća ili povrća već i ono što zovu intermittent fasting (povremeni post u kojem glavnu ulogu ima vreme kada se jedu obroci, a postoji deo dana kada se ništa ne jede i to se naziva fasting period) - priča 30-godišnjakinja.

Slatkiši nisu dobri za vas
Slatkiši nisu dobri za vas foto: Printscreen / bakedbree.com

Voće je zaista kasnije postalo slađe, tvrdi Vedrana.

- Zapravo nisam ni znala koliko jedem šećera, dok ga nisam prestala jesti. Kako sam počela paziti što jedem, počela sam se osećati mnogo bolje, ali možda je najbolji deo nagli porast samopouzdanja koji osetiš kad se pogledaš u ogledalo i vidiš kako izgledaš. - Ipak, sve zavisi od toga koliko si zaista ovisnik o slatkom, a ulogu igra i telesna konstitucija. Zapravo, dosta faktora utiče na sve. Ja nisam ni bila toliki fan slatkog, ali sam zato jela izuzetno velike količine čipsa i smokija što je užasno jer tek to ima najgoru vrstu skroba.

Iako je bez šećera bila samo mesec dana, i dan danas kada želi nekie grickalice staviti u usta radije kupi pakovanje kokica, nego nešto drugo.

- Počela sam piti puno veće količine vode i čaj bez šećera, samo s limunom, a smanjila sam i unos čipsa i gaziranih sokova.

Doktorka Kugan rekla je da je šećer kao droga.

- Šećer za neke ljude deluje kao droga i zato treba odvikavanju od njega pristupiti na isti način kako se pristupa odvikavanju od droge ili alkohola - rekla je Kugan za Daily mail.

Najbolje je postepeno izbacivati šećer iz ishrane, a kasnije takva ishrana treba preći u naviku. Takođe, hrana bogata šećerom, kao i gazirana pića, kasnije u životu mogu uticati i na mentalno stanje osobe, a povezani su s razvojem demencije i problemom pamćenja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.