OVE VRSTE RAKA JE NAJTEŽE OTKRITI: Važno je da na vreme primetite OVE SIMPTOME i sprečite najgore!
Simptome često ni ne primetimo, Foto: Printscreen

PREVENTIVA

OVE VRSTE RAKA JE NAJTEŽE OTKRITI: Važno je da na vreme primetite OVE SIMPTOME i sprečite najgore!

Kod karcinoma ne postoji poslednji voz,nikad nije dobar trenutak!

Objavljeno:

Iako danas postoje brojna istraživanja koja ukazuju na to da je rano otkrivanje raka izuzetno važno za uspeh lečenja, i radi se na tome da postoje redovni preventivni pregledi, još uvek je veliki broj obolelih koji se lekaru jave prekasno. Naime, postoje neke vrste raka koje u ranoj fazi nemaju specifičnih simptoma, a neki kasniji se mogu zanemariti. Zbog toga nije na odmet podsetiti se da povremeno treba obaviti preventivni pregled, s tim da bi lekari pacijente sa povećanim rizikom na to trebalo da podstiču.

Rak gušterače

Reč je o relativno retkoj vrsti raka, ali se još najčešće otkriva u napredovaloj fazi bolesti, pa se beleži visok udeo smrtnosti. Nadu daju nove tehnologije, kao što su molekularni testovi i neke slične nove metode dijagnostike, koji bi mogli pomoći tome da se ranije otkriva ta vrsta tumora, kaže David A. Ahlvist, gastroenterolog i profesor iz klinike Majo.

Razlog zbog kog je tu vrstu raka teško otkriti je to što se 'ne vidi' i u početku je bezbolan i nema nekih specifičnih simptoma.

- Izuzetak je ako se dogodi blizu žučnog kanala, što dovodi do blokiranja žučnih kanala i relativno rano do pojave žutice - objašnjava Mark Feris, onkolog i voditelj programa istraživanja nekih vrsta raka. Kod jednog dela srećnijih pacijenata ta vrsta raka može se rešiti operacijom, ali kod većine onih kod kojih je rak gušterače otkriven kasno, obavezna je hemoterapija.

Rak bubrega

Ponekad ga je teško otkriti jer pacijenti ne povezuju neke simptome koji se mogu javiti s problemima s bubrezima. Među simptomima na koje treba obratiti pažnju je bol u donjem delu leđa, hronični umor, neobjašnjivi gubitak težine i krv u urinu.

- Budući da su bubrezi tako duboko u telu, mali tumori često mogu promaći i kod redovnih sistematskih pregleda - kaže dr. Kris Fikri, onkolog u Kvest Dijagnostiks. Takođe, kod osoba koje nisu pod povećanim rizikom, često se ne sprovode ni preporučeni testovi koji omogućavaju rani probir pacijenata sa rakom bubrega.

Veći rizik postoji kod pacijenata koji imaju neka nasledna stanja, kao što je Von Hipel-Lindauov sindrom (VHL), nasledni papilarni karcinom bubrežnih stanica (HPRCC) i Birt-Hog-Dube sindrom (BHD). Lekari njima povremeno preporučuju redovne testove, primera radi,CT ili magnetsku rezonancu (MRI).

Rak pluća

Tri četvrtine karcinoma pluća dijagnostikuje se nakon što se bolest već proširila. Pacijenti često ne znaju za problem dok se ne razviju ozbiljni simptomi, kao što su kašalj, upala pluća, nedostatak daha. Najčešći je oblik karcinom pluća nemalih stanica (NSCL), a teško ga je rano otkriti jer u ranom stadijumu često nema simptoma i može promaći na rendgenu.

- U dijagnozi su korisne: pozitronska emisijska tomografija (PET) i CT skeniranje, a potvrda dijagnoze se može obaviti i biopsijom - kaže dr. Fikri. NSCL ima vrlo nisku stopu preživljavanja ako se dijagnostikuje u kasnom stanju, pa se pušačima i ljudima s povećanim rizikom preporučuju povremeni preventivni pregledi.

Rak jajnika

Iako to nije najčešća vrsta raka kod žena, vrlo je visoka po stepenu smrtnosti. Kao i drugi karcinomi, što je ranije postavljena dijagnoza, to je bolji ishod, no tek petina žena s tom vrstom raka se javi lekaru na vreme.

- To je uglavnom zbog veličine i rastegljivosti trbušne šupljine kao i činjenice da simptoma u ranoj fazi raka jajnika zapravo i nema - kaže Džo Ou Konel, onkolog na inVentiv Helt. Najčešće se determiniše u trećoj ili četvrtoj fazi, upozorava on.

Sarkom

To su tumori 'svežih' tkiva, prmera radi - mišića, dubokog tkiva kože, kosti ili hrskavice, nemaju neke rane simptome. To je redak oblik raka u odraslom dobu, odnosno češći je kod dece. Budući da u većini slučajeva nisu vidljivi, sarkomi mogu postati prilično veliki prije nego što se pojave simptomi, upozorava dr. Feris.

Rak mozga

Karcinomi mozga i tumor kičmene moždine često nemaju nikakvih simptoma u početku, ali u kasnijoj fazi oni mogu biti vrlo ozbiljni. Ako se, na primer, pojavi tumor u području mozga koji utiče na kontrolu dobrovoljnog kretanja, to može dovesti do slabosti u ruci ili nozi, pa i do nepokretnosti, objašnjava dr. David Pulad, neurohirurg iz Nju Džerzija.

Međutim, ti tumori se često mogu pojaviti u susednim područjima, pa mogu uzrokovati neke nejasne simptome, među kojima je ograničena motorika ruku i nesposobnost za obavljanje nekih finih motoričkih zadataka, te neke suptilne promene u pojedinostima koje mogu uočiti samo bliski članovi porodice. Jedan od znakova tumora na mozgu može biti i glavobolja, koju samo često ignorišemo, a ponekad to čine i lekari. Na žalost, nema dostupnih testova za rak mozga, osim snimanja MRI ili CT, koja se obično obavljaju tek kad postoje simptomi, dakle u napredovaloj fazi bolesti.

Rak jetre

Takođe nema simptoma do kasnije faze, pa ga je teško otkriti rano. Mali tumor može promći na pregledu, jer jetru pokrivaju rebra, kaže dr. Fikri. Kad je jetra već povećana, pa je to vidljivo, obično je reč o tome da se rak proširio na celi organ. Često se otkrije u fazi kad operacija više nije rešenje, pa se primenjuju drugi pristupi. Onima koji imaju porodičnu anamnezu bolesti, ili imaju dijagnozu humanog papiloma virusa (HPV), lekar bi trebalo da povremeno preporuči preventivni pregled. Mnogi pacijenti koji su alkoholičari razviju karcinom jetre nakon dugotrajne ciroze ili bolesti jetre, prenosi Riders Dajdžest.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.