ZNATE LI ZAŠTO ŠVAJCARSKI SIR IMA RUPE? Odgovor će vas iznenaditi
Sir / Ilustracija, Foto: Stock

neverovatno

ZNATE LI ZAŠTO ŠVAJCARSKI SIR IMA RUPE? Odgovor će vas iznenaditi

Odgovor je pokušala da da nauka pa su švajcarski naučnici laboratorijskim istraživanjem utvrdili da su za rupe odgovorne minijaturne čestice sena

Objavljeno:

Poljoprivredni institut švajcarske vlade Agroscope navodi da "mikroskopski male čestice sena padaju u kante za prikupljanje mleka" i uzrokuju stvaranje većih rupa za vreme sazrevanja sira.

Naučnici su do ovog zaključka došli tako što su dodavali čestice sena u mleko i laboratorijski pratili sazrevanje sira. Proces zahvata samo neke vrste švajcarskih sireva, poput emmentala i appenzella. Iz Agroscopa tvrde i da to objašnjava zašto su u poslednjih 15 godina rupe u švajcarskim sirevima sve manje.

Proces mužnje i prikupljanja mleka sve je više automatizovan, sve je "čišći" i moderniji pa je i manje čestica sena u njemu.

Teorija da rupe u sirevima uzrokuju bakterije otpuštanjem ugljen dioksida uvažena je od 1917. kada je to otkriće objavio američki naučnik William Clark. Mlečna industrija rupe u sirevima naziva "očima".

Sir bez rupa poznat je kao "slepi" sir. Još jedna zanimljivost vezana za ovaj sir jest taj da se našao na listi proizvoda koji podižu raspoloženje.

Razlog tome je to što sadrži visoke razine vitamina B12 i odličan je izvor cinka, za koji naučnici smatraju da takođe pomaže u popravljanju raspoloženja.

BONUS VIDEO:

NEVIDLJIVA VRATA JE PATOSIRALA! Ovo boli čak i kad samo gledate! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.