POSTOJI JASAN RAZLOG ZA TO! Evo zašto PARADAJZ kupljen u prodavnici nema UKUS!
Paradajz, ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

NIJE ZA DŽABE

POSTOJI JASAN RAZLOG ZA TO! Evo zašto PARADAJZ kupljen u prodavnici nema UKUS!

Kao da jedete karton!

Objavljeno:

Kao da žvaćeš papir - tako se inače ima običaj reći za paradajz koji je kupljen u prodavnici.

U potrazi za pravim paradajzom često ćemo se jako razočarati, posebno ako ih tražimo u nekom od supermarketa, gde nas najčešće dočekuju paradajz čiji ukus možemo nazvati bezličnim.

Verujemo da ste se često zapitali zbog čega je ukus tog paradajza takav, tj. zašto taj paradajz nema ukus? Novo istraživanje daje odgovor na to pitanje, i pokazuje kako u 93 posto modernog paradajza nedostaje verzija gena koja im daje njihov poseban ukus.

Uprkos tome što mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzrok leži u uzgajivačima, tj. njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza, izvuku najveću ekonomsku korist. Tokom vremena geni koji pojačavaju ukus izgubili su se ili su tokom procesa razmnožavanja negativno odabrani.

Zato današnjem paradajzu iz supermarketa nedostaje genetske raznolikosti, pa tako i ukusa, piše The BigThink.

- Tokom gajenja i poboljšanja paradajza ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, produkciju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda, i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni - rekao je Zhangjun Fei sa Sveučilišta Cornell.

Njihova otkrića objavljena su u magazinu Nature Genetics, u kojem su analizirani genetski podaci 725 rajčica, kultiviranih i divljih, koje su važne zbog genetske različitosti, prenosi Byka.

Zatim su ove podatke usporedili s domaćim genomom paradajza Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primer genoma paradajza. Poređenje je pokazalo da Heinzu 1706 nedostaje oko 5000 gena, a da većinu paradajza koji se mogu pronaći u supermarketima nedostaje rijedak oblik gena koji im daje ukus.

Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 posto divljih vrsta.

- Čini se kako je uključen u proizvodnju iz masti. Otkrili smo da takođe proizvodi aromatične spojeve iz karotenoida, pigmenata koji paradajzu daju crvenu boju. Bila je to dodatna funkcija koja je bila iznad onoga što smo očekivali, a ovi su rezultati sigurno zanimljivi ljudima koji uživaju u paradajzu s ukusom - kaže James Giovannoni USDA naučnik i suautor studije.

Istraživači se nadaju da će njihova analiza dovesti do razvoja resursa za “razvoj budućih funkcionalnih studija i razmnožavanja”.

U međuvremenu se može dogoditi da će se uzgajivači paradajza okrenuti potrazi za ukusima, sami. Gen TomLoxC postaje ipak češći u moderno uzgojenom paradajzu, u poređenju sa stanjem od samo nekoliko godina ranije.

Popravljanje ukusa paradajzu moglo bi dovesti do velike razliku u načinu na koji uživamo u našoj prehrani čiji je paradajz važan deo.

Tako npr. Amerikanci godišnje pojedu oko devet kilograma paradajza, i 33 kilograma prerađenih paradajza.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.