KAKO IZABRATI PRAVU KREMU ZA SUNČANJE: Najskuplje NE ZNAČI da je NAJBOLJE, obratite PAŽNJU na OVE STVARI
Idealno bi bilo naći kremu koja odgovara vašem tipu kože, Foto: Profimedia

sezonska dilema

KAKO IZABRATI PRAVU KREMU ZA SUNČANJE: Najskuplje NE ZNAČI da je NAJBOLJE, obratite PAŽNJU na OVE STVARI

Nažalost, na našem tržištu ima zaista malo mineralnih zaštitnih krema

Objavljeno:

Prema poslednjim tržišnim podacima čak 73 odsto proizvoda za zaštitu od štetnih sunčevih zraka sadrže veliku količinu zabrinjavajućih sastojaka. Šta to znači za nas koji nismo završili farmaciju, ali i dalje volimo sebe i vodimo računa o tome šta nanosimo?

Znači da su u prodaji formule koje utiču na rad hormona

Mnogi proizvođači stavljaju lažne klejmove na proizvode koji, na kraju, ne zadovoljavaju potrošača. Imaju premalo aktivnih sastojaka i/ili se ti sastojci razlože na suncu i samim tim nemaju nikakav efekat

Pritom, da se ne lažemo, ovi proizvodi nisu jeftini čak ni na sniženjima, te ispod 600 dinara ne možete naći zadovoljavajuć faktor. Kreme koje se koriste isljučivo za lice još su skuplje

Pomislili ste: Pa šta, ionako ih mažem samo desetak dana tokom odmora?! E pa, ne bi trebalo da bude tako. S obzirom na to da je i po oblačnom danu u našoj zemlji indeks sunčevog zračenja oko 7, veoma je važno zaštini faktor stavljati svakog dana. Od marta pa do novembra.

foto: Profimedia

Idealno bi bilo naći kremu koja odgovara vašem tipu kože, a koja u sebi sadrži SPF (sun protection factor) i nanositi je odmah nakon umivanja. Posebno je važno zaštititi klince – i o njihovoj koži razmišljati od početka.

Hajde da zajedno prođemo kroz sastave krema za sunčanje i pronađemo neke koje štite i vole naše telo.

Da li je sastav hemijski ili mineralni?

Hemijske kreme za sunčanje sadrže u laboratorijama proizvedene supstance koje upijaju štetne sunčeve zrake, dok su mineralne – prirodne i sadrže minerale koji, u određenim količinama, blokiraju zrake.

Naš savet je da birate one mineralne. Zašto? Bezbedne su. Kao što smo već rekli – ne upijaju se, već se spiraju sa kože i rade tako što odbijaju sunčeve zrake. Hemijski preparati, iako mogu biti donekle efektiniji u zaštiti, lakše se kombinuju sa drugim sastojcima za smirenje kože (što je dosta važno za one koji imaju probleme sa masnom kožom), direktno odlaze u vaš krvotok. Rade tako što apsorbuju UV zrake i konvertuju ih u toplotu koja se oslobađa kroz kožu. Neke od ovako unetih hemikalija (naročito oxybenzon) ostaje u organizmu čak do pet dana nakon samo jedne aplikacije! Zadržava se u mleku kod trudnica, u krvi ili urinu.

Ipak, najveći problem s hemijskim preparatima protiv UV zraka jeste to što mogu oponašati, blokirati ili menjati hormonske nivoe. Neka istraživanja otkrivaju da oxybenzone, homosalate i octinoxate mogu uticati na tiroidnu žlezdu i reproduktivne organe.

Kada je o mineralnim, prirodnim, sastojcima reč – ne postoji nijedna studija koja pokazuje da imaju ikakve neželjene efekte.

Često na kremama vidimo natpise – 99 odsto prirodna, što, logično, ukazuje na to da možda jesu mineralne, ali ne dajte se zavarati. To uglavnom znači da i te kako sadrže hemiju. Sve što je u određenom procentu „prirodno“ znači da to upravo nije – ako je jedan odsto sastava hemijskog porekla, proizvod nije prirodan. Ponekad i sam naziv može da zavara. Tako imamo podliniju poznate kozmetičke kuće nazvanu Botanicals, što ukazuje na to da je linija biljna, ali, zapravo, jednako je puna hemije kao i sve ostale linije ovog proizvođača.

Lista najčešćih hemijskih filtera:

4-Aminobenzoic acid (PABA)

Avobenzone

Cinoxate

Diethanolamine methoxycinnamate

Dioxybenzone

Drometrizole trisiloxane (Mexoryl XL)

Ensulizole

Enzacamene

Homosalate

Meradimate

Octinoxate (ne-enkapsulirani)

Octisalate

Octocrylene

Oxybenzone

Padimate O

Sulisobenzone

Triethanolamine salicylate

Diamethicone – silikon Lista mineralnih filtera:

Zinc oxide

Titanium dioxide

Octinoxate (enkapsulirani) – ovo je hemijski filter, ali kada je enkapsuliran, ostaje na površini kože i ponaša se kao mineralni.

foto: Thinkstock

Da li preparat sadrži cink-oksid (Zinc oxide) i u kojoj količini?

Ukoliko je odgovor DA, onda treba da kupite ovu mineralnu kremu. Nemojte kupovati kremu koja sadrži samo titanijum-dioksid (Titanium dioxide) jer ovaj sastojak podrazumeva samo delimičnu protekciju od UVA zraka i aposlutnu protekciju od UVB zraka, dok cink-oksid štiti potpuno od oba. To znači da titanijum-dioksid štiti od štetnih sunčevih zraka, ali ne štiti kožu od ubrzanog starenja koje sunce uzrokuje.

Dakle, treba vam cink-oksid sam ili u kombinaciji sa titanijum-dioksidom i enkapsuliranim oktinoksatom. Takođe, važna je i količina ovog minerala u kremi. One kreme sa SPF 20–25 imaju manje od 15 odsto cink-oksida u sebi; SPF 20–30 imaju 20 odsto; SPF 30+ ima više od 25 odsto… Naša preporuka je da uzmete onaj sa optimalnom zaštitnim faktorom 30.

Bez kiselina!

Ovo je lista kiselina koje reaguju na sunčeve zrake i NIKAKO se ne smeju naći u kremama za sunčanje:

Glikolna kiselina

Laktična kiselina

Retinol

Retinoična kiselina

Retinyl acetate

Retinyl linoleate

Retinyl palmitate

Vitamin A

Kupovina

Nažalost, na našem tržištu ima zaista malo mineralnih zaštitnih krema.

Većina prozvođača kozmetike, uključujući i one “skuplje” ili medicinske, i te kako sadrže hemijske filtere, iako često imaju povoljan efekat na izgled kože.

Kako biste pronašli dobru kremu, nemojte se oslanjati na brend ili pakovanje – važno je da proučite sastav. A sada imate i dovoljno informacija da to i uradite!

BONUS VIDEO:

BRAVO MALA, ODLIČNE REFLEKSE IMAŠ! Ovoj maci kada bacite narukvicu, hvata kao od šale! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/42)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.