ISPRAVKA: KOMBINOVANJE PARADAJZA I KRASTAVCA U SALATI nije opasno!
Ilustracija/ Salata, Foto: Profimedia

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: KOMBINOVANJE PARADAJZA I KRASTAVCA U SALATI nije opasno!


Svako od ovih povrća ima različito vreme probave

Objavljeno: 22:18h

Jedini kriterijum koji ljudi imaju kada su u pitanju mešane salate su ukusni sastojci, ali bez obzira na ukus postoje i druge stvari koje se moraju uzeti u obzir. Postoje priče da neki sastojci ne idu zajedno u salati, kao što je kombinacija paradajza i krastavaca. Svako od ovih povrća ima različito vreme probave, a prema Ayurvedi moramo znati tačno vreme probave svake pojedene hrane pre nego što ih zajedno pomešamo.

Postoje tvrdnje koje objavljuju razni portali da "Kombinovanje namirnica koje imaju različito vreme probave nije nimalo poželjno. Kombinujući takve sastojke može doći do fermentacije hrane u želucu i tako se može otrovati celo telo. "Krastavci i paradajz nisu međusobno kompatibilni i nikada ih ne bi trebali uzimati zajedno. Kad stignu do stomaka i započne proces fermentacije, a to može uzrokovati brojne probavne probleme.", navode neki.

Ipak, istina je potpuno drugačija:

Za početak, važno je napomenuti da u želucu ne može ništa fermentirati jer sadrži hlorovodoničnu kiselinu i jako malo bakterija, što je jedna od funkcija želuca - da sterilizira unesenu hranu pre nego što nastavi svoj put kroz probavni trakt.

Istina je da prema Ajurvedi ove dve namirnice ne treba miješati. Međutim, tvrdnja koja govori da je kombinacija kobna i da može otrovati čitav organizam, nije tačna.

U celoj ovoj priči postoji i mrvica istine u smislu interakcije krastavca i povrća koje sadrži vitamin C, navodi portal "www.useyourbrainforscience.com". Naime, krastavac sadrži sastojak koji neutrališe vitamin C koji se nalazi u paradajzu. I tu je kraj “opasnosti i kobnosti” ove kombinacije.

Što se samog krastavca tiče, bez obzira na kombinaciju u kojoj se nalazi, može izazvati probavne smetnje zbog cucurbitacina kod osoba sa osetljivim stomakom (crevima, ne želucem).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/hayat.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.