ISPRAVKA: Soda bikarbona i magnezijum nisu uporedivi
Magnezijum, ilustracija, Foto: Profimedia

pravi čuda!

ISPRAVKA: Soda bikarbona i magnezijum nisu uporedivi

Ispravka o jačini i svojstvima magnezijuma

Objavljeno: 14:27h

Portal Espreso je u junu 2019. godine preneo članak u kojem se tvrdi da je određeni prah 100 puta jači od sode bikarbone i da je reč o magnezijumu. Naslov teksta glasio je "OVAJ PRAH JE 100 PUTA JAČI OD SODE BIKARBONE! Ubija bolove za 2 minuta, može da izleči celo telo! (RECEPT)".

Napomena: U skladu sa analizom portala Rakrinkavanje.ba izmenjeni su sporni delovi teksta, kao i naslov.

Povodom teksta koji je prvobitno objavljen na kurir.stil a preneo ga naš portal, gde se soda bikarbona i magnezijum porede kao jednaka jedinjenja, kao i tvrdnja da magnezijum za dva minuta eliminiše bol saopštavamo da te tvrdnje ne mogu biti okarakterisane kao istinite.

Magnezij nije ni jači ni slabiji od sode bikarbone i takvo poređenje nema smisla. Magnezijum sam po sebi nije lek, ali njegov nedostatak u organizmu uzrokuje mnoge tegobe među kojima su i bolovi u mišićima, poremećaj sintetizacije vitamina D, migrena, depresija, visok pritisak i slično.

Reč je o esencijalnom mineralu bez kojeg organizam ne može funkcionisati ispravno.

Samim tim tvrdnja da magnezij “ubija sve bolove za dve minute” i da “može izečiti celo telo” nema uporište u činjenicama.

Nedostatak magnezija može uzrokovati bol u mišićima ili izazvati migrene, dok njegovo konzumiranje neće instantno poništiti bol.

Da magnezijum treba uzimati nije sporno, ali korištenje magnezija u vidu losiona napravljenog od tri kašike vode i pola šolje magnezijeve soli još nije dovoljno istražen kako bi se mogle davati preporuke.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Stil Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.