POČINJE SEZONA BRSKVI! Evo šta rade vašem ORGANIZMU!
Nektarine su ukusno voće koje pripada porodici Rosaceae, kao i šljive i breskve, Foto: Dragan Udovičić

ZDRAVLJE!

POČINJE SEZONA BRSKVI! Evo šta rade vašem ORGANIZMU!

Niskokalorično voće...

Objavljeno:

Nektarine su ukusno voće koje pripada porodici Rosaceae, kao i šljive i breskve. U stvari, one su po izgledu veoma slične breskvama osim što nemaju dlačice koje su prisutne na površini breskve.

Drvo nektarine ima kratak život i dostiže srednju visinu. Ono ima duge, sjajne i svetlozelene listove sa blago nazubljenim ivicama. Ukusno meso nektarine može imati nijanse tamnožute ili kremasto bele boje, dok koža spolja može biti ružičaste, crvene, bele ili žute boje.

Hranljiva vrednost nektarina

Nektarine su niskokalorično voće bogato hranljivim materijama koje unosi zdrave komponente u našu ishranu. One nude veliki spektar moćnih antioksidanata i fenolnih jedinjenja zajedno sa dijetetskim vlaknima.

Vitaminsko bogatstvo nektarina uključuje: vitamin A, vitamin B1 (tijamin), vitamin B2 (riboavin), vitamin B3 (nijacin), pantotensku kiselinu, vitamin B6, folnu kiselinu, vitamin C (askorbinsku kiselinu), vitamin E (alfa-tokoferol) i vitamin K (lokinon). Nektarine su odličan izvor kalijuma i drugih minerala kao što su fosfor, magnezijum i kalcijum i nemaju štetni holesterol.

Zdravstvene koristi nektarina:

1. Antioksidantska odbrana

Nektarine imaju odličnu antioksidantsku moć jer sadrže veliku količinu polifenola, vitamina C i karotenoida kao što su beta-karoten i kriptoksantin. Koža nektarina ima veću koncentraciju takvih komponenti u odnosu na pulpu, samo operite dobro voće i jedite neoljušteno. Ovi zaštitni antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala i pomažu u neutralisanju štetnih efekata koje stvaraju ovi slobodni radikali.

2. Ublažavaju probleme sa gojaznošću

Nektarine mogu biti korisne u slučaju gojaznosti i u komplikacijama koje gojaznost može izazvati. Istraživačke studije su pokazale da stono voće kao što su nektarine sadrži bioaktivna jedinjenja kao što su antocijanini, katehin, hlorogenska kiselina i derivati kvercetina koji imaju sposobnost da se bore protiv medicinskih stanja vezanih za gojaznost, kao što su dijabetesili srčani poremećaji. Ova jedinjenja mogu da smanje oksidaciju lošeg holesterola koji se javlja kod srčanih oboljenja povezanih sa gojaznošću.

3. Zdravlje očiju

Nektarine sadrže lutein, važan nutrijent koji doprinosi zdravlju očiju i smanjuje rizik od bolesti kao što je makularna degeneracija koja se javlja starenjem. Mnoge istraživačke studije su pokazale da je lutein takođe veoma moćan antioksidant koji pomaže u smanjenju rizika od nuklearne katarakte. Lutein se nalazi u makularnom pigmentu oka i pomaže u zaštiti mrežnjače od štete prouzrokovane oksidativnim stresom i svetlošću visoke talasne dužine. Pored toga, beta-karoten koji se nalazi u nektarinama podstiče sintezu vitamina A i doprinosi održanju zdravog vida i sprečava bolesti kao što su slepilo i kseroftalmija.

4. Sprečavanje hipokalcemije

Nektarine sadrže kalijum koji je od suštinskog značaja za pravilno nervno i ćelijsko funkcionisanje. Kalijum prisutan u stonom voću kao što su nektarine pomaže u sintezi proteina, funkcionisanju mišića, održava ravnotežu elektrolita i optimalno koristi ugljene hidrate i podstiče metaboličke procese. Nedostatak kalijuma u telu može dovesti do poremećaja kao što je hipokalcemija koja može ugroziti zdravlje mišića i može uzrokovati srčanu aritmiju.

5. Zdravlje srca

Redovno konzumiranje stonog voća kao što su nektarine može biti korisno za održavanje kardiovaskularnog zdravlja zbog prisustva antioksidanata koji su korisni za srce. Hlorogenska kiselina i antocijanini prisutni u nektarinama sprečavaju oksidaciju LDL holesterola, sprečavaju vezivanje arterija i podstiču pravilnu cirkulaciju trombocita. Flavonoidi koji se nalaze u nektarinama pomažu u sprečavanju nagomilavanja trombocita i smanjuju rizik od razvoja arteroskleroze.

6. Sprečavanje raka

Kao što je gore navedeno, nektarine sadrže hlorogensku kiselinu, prirodno jedinjenje koje ima mnoge zdravstvene koristi uključujući sprečavanje raznih tumora i kancera, kao što je rak debelog creva. Istraživanja pokazuju da hlorogenska kiselina poseduje hemopreventivna svojstva koja sprečavaju proliferaciju karcinogeneze debelog creva. Istraživačke studije takođe su predstavile kvalitativne dokaze kada je u pitanju uloga beta-karotena prisutnog u botaničkoj grupi Rosaceae u pružanju zaštite od raka pluća.

7. Jači imuni sistem

Uključivanje koštunica kao što su nektarine pomaže u jačanju mehanizma imunog sistema u telu. Bogatstvo antioksidanata kao što su vitamin C, cink i druga zaštitna fenolna jedinjenja u nektarinama povećava sposobnost tela da se bori protiv raznih infekcija tako što podstiče sintezu antitela. Ove odbrambene komponente smanjuju rizik i intenzitet bolesti kao što su malarija i prehlada i vode do brzog zarastanja rana i oporavka od raznih bolesti.

8. Zdrava koža

Bioflavonoidi prisutni u nektarinama doprinose nezi kože. Antioksidativne komponente kao što su vitamin C, lutein i beta-karoten koji se nalaze u nektarinama imaju odbrambeni efekat. Betakaroten, koji je preteča vitamina A, štiti kožu od oštećenja uzrokovanih izlaganjem UV zracima. Vitamin C doprinosi sintezi kolagena, pomaže da tkiva ostanu zategnuta i održava mladoliki izgled kože. Pored toga, istraživačka studija govori i o fotozaštitnom efektu luteina prisutnog u nektarinama koji štiti kožu od štete slobodnih radikala i od eritema (crvenila) uzrokovanog UV zracima.

9. Pomoć u varenju

Prisustvo dijetetskih vlakana i alkalna priroda nektarina čini ih savršenim za održavanje digestivnog kao i sveukupnog zdravlja. Sadržaj vlakana koji se nalazi u nektarinama apsorbuje vodu, reguliše pražnjenje creva i sprečava probleme kao što su gastritis, zatvor i čirevi. Takođe, vlakno sprečava vezivanje toksina za zidove debelog creva i podstiče detoksikaciju tako što eliminiše toksine iz tela.

10. Ćelijsko zdravlje

Nektarine sadrže fosfor, ključni mineral koji igra važnu ulogu u normalnom funkcionisanju ćelija i tkiva. Fosfor u nektarinama pomaže u formiranju jakih zuba i kostiju i pomaže u metabolizmu ugljenih hidrata i masti. Takođe, održava ćelijsko zdravlje i pomaže u obnovi ćelija, a pomaže i u funkcionisanju bubrega, u mišićnim kontrakcijama, u normalnom radu srca i u nervnoj komunikaciji. Pored toga, gvožđe prisutno u nektarinama pomaže u formiranju hemoglobina u crvenim krvnim zrncima i uglavnom doprinosi opštem rastu i razvoju.

Nektarine: reč upozorenja

Koštice ili semenke nektarina sadrže male količine cijanogena koji prilikom gutanja može da se metaboliše u cijanid. Iako retko, preterano unošenje ovih koštica može dovesti do trovanja cijanidom. U stvari, ove koštice mogu takođe da uzrokuju probleme sa gušenjem kod male dece, ako se ne vodi dovoljno računa. Pored ovoga, nektarine ne izazivaju alergije i generalno su bezbedne za konzumaciju. Međutim, uvek se preporučuje da treba biti oprezan pri probanju nečeg novog u životu, posebno kada ste upoznati sa alergijskim reakcijama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/najzdravijahrana.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.