AKO JEDETE ČOKOLADU SVAKI DAN BIĆETE PAMETNIJI! Ne, nije šala! Istraživanje potvrdilo
Tamna čokodada, Foto: Profimedia

NAVALITE

AKO JEDETE ČOKOLADU SVAKI DAN BIĆETE PAMETNIJI! Ne, nije šala! Istraživanje potvrdilo

Tamna čokolada može sprečiti preuranjeni gubitak pamćenja

Objavljeno: 19:28h

Ako svakodnevno jedete čokoladu, bićete pametniji. Čini se predobro da bi bilo istinito, ali nije laž.

Naučnici su potvrdili da jedenje čokolade može biti korisno za vaše mentalno zdravlje.

Ali, ipak nije sve tako jednostavno. Nije da ćete jedenjem Mars ili Snickers čokoladice svaki dan postati geniji - potrebna je tamna čokolada bogata flavonoidima, a ne mlečna čokolada s dodatima i s mnogo šećera.

Tamna čokolada može sprečiti preuranjeni gubitak pamćenja

Ai, usredsredimo se na dobre vesti - hrana koja sadrži kakao poznata je po tome da može sprečiti preuranjeni gubitak pamćenja, poboljšava kvalitet sna te ponekad poboljšava procesuiranje informacija vidom.

Kako bi skupili dokaze, Italijanski naučnici su napravili veliko istraživanje kako bi utvrdili što se događa s mozgom nekoliko sati nakon što osoba pojede flavanole iz kakaa te šta se događa nakon redovnog unošenja kakaa u telo.

Nema još mnogo dodatnih istraživanja na ovu temu, iako se svi javljamo kao volonteri za sledeće, tako da je potrebno još istraživanja kako bi prvotni zaključci bili potvrđeni.

Flavonol iz kakaa pomaže popravlja pamćenje.

Ali, postoji dokaz da jedenje kakaa, tačnije, flavanola iz kakaa, pomaže ljudima s pamćenjem samo nekoliko sati nakon konzumacije.

Postoje i istraživanja koja pokazuju da žene koje pojedu malo kakaa nakon loše prospavane noći mogu umanjiti neke posledice koje dolaze s neispavanošću. Tako da, za umorne majke preporučamo malo crne čokolade uz jutarnju šoljicu kafe.

Istraživanja o dugotrajnim učincima konzumiranja čokolade su provedena većinom na starijim osobama, ali su vesti ipak dobre.

Ljudi koji su redovno konzumirali kakao u rasponu od 3 do 5 meseci pokazuju poboljšanje na kognitivnim testovima. Ujedno su prijavili da se lakše koncentrišu, brže misle, imaju bolje pamćenje i bolje se izražavaju.

Rezultati su bili posebno naglašeni u skupini osoba koje su već počeled gube kognitivne sposobnosti zbog starosti.

Italijanski su naučnici bili šokirani tim otkrićem: „Ovi rezultati ukazuju na potencijal kakaa u zaštiti kognitivnih sposobnosti u starijoj populaciji tijekom vremena.“

Čokolada pozitivno utičee i na kardiovaskularno zdravlje

Ujedno su napomenula da je istraživanje pokazalo da postoji pozitivan učinak i na kardiovaskularno zdravlje. Ali, još nisu preporučili kakao kao dodatak ishrani, jer nema dovoljno provedenih istraživanja.

„Redovni unos kakaa i tamne čokolade pozitivno utiče na kognitivno funkcioniranje tokkom vremena. Ali, postoje potencijale negativne posledice jedenja kakaa i čokolade.“

Najveća negativna posledica - kalorije i debljane. Ljudima je teško kontrolirati se kada je reč o čokoladi, a mnogo aditiva ju čini nezdravom te tako zna loše uticati na telo i mozak. Ljudima ujedno može smetati i kofein koji se nalazi u kakau.

Čokolada može poboljšati imunitet i raspoloženje

Druga važna stvar koju treba primetiti jeste da su mnoge osobe, koje su prijavile poboljšanje u mnogim područjima nakon regularnog konzumiranja čokolade, pratile zdravu dijetu. Znači da se ne bi prejedale čokoladicama i bombonjerama kad god bi stigle, nego su u svoj zdrav režim ishrane uklopile jednu do dve kockice tamne čokolade.

Iako postoji snažna veza između konzumiranja kakaa i poboljšanja kognitivnih sposobnosti moguće je da su ispitanici radili još neke stvari koje su tome pripomogle.

Ako odlučite da isprobate ovu slasnu dijetu, pripazite da čokolada koju kupujete ima najmanje 70% kakaa. Biće malo gorka, ali je i puno zdravija od šećerne alternative.

Naučnici su sretni što mogu biti pokusni kunići za ovakve eksperimente:

„Tamna čokolada bogat je izvor flavanola. Tako da svaki dan jedemo malo tamne čokolade.“

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.