RANI SIMPTOMI RAKA JAJNIKA: Gasovi, gubitak apetita i gorušica su samo neki od njih - PRIMETITE NA VREME!
Prepoznajte bolest na vreme (ilustracija), Foto: Profimedia

PREVENTIVA

RANI SIMPTOMI RAKA JAJNIKA: Gasovi, gubitak apetita i gorušica su samo neki od njih - PRIMETITE NA VREME!

Primetite li neke od ovih simptoma, obavezno se javite lekaru

Objavljeno: 16:20h

Procenjuje se kako godišnje rak jajnika utIče na više od sto hiljada žena širom sveta, ali njegove rane simptome teško je primetiti što ga čini jednim od najsmrtonosnijih oblika raka ženskog reproduktivnog sistema.

Jedan od razloga zbog kojih se rak jajnika teško otkriva dok ne dođe do treće ili četvrte faze je veličina abdominalnog područja i karlice.

Na početku, dok rak jajnika raste i napreduje (u prvoj i drugoj fazi bolesti), u spomenutom području ženskog tela još uvek ima dovoljno mesta da bi se unutrašnji organi pomaknuli bez vidljivih simptoma, koji bi upozorili žene da se nešto događa.

Nažalost, iz tog se razloga događa da žene nisu svesne šta im se događa. Kako tumor raste, a prostor za to postaje sve manji, počinju se javljati i prvi simptomi. No, čak i uprkos tome, oni mogu biti poprilično uobičajeni, pa se na njih retko osvrćemo. Uostalom, ko od nas nekad u životu nije doživio trajniji osećaj nadutosti?

Ipak, primetite li neke od ovih simptoma, obavezno se javite lekaru.

Ne zanemarujte iznenadne bolove
Ne zanemarujte iznenadne bolove foto: Profimedia

Gorušica i gasovi

Ako odjednom osećate gorušicu i ispuštate gasovee, a to vam se pre nikada nije događalo kao sada - pođite na pregled. Ovo stanje može trajati nekoliko nedelja, pa čak i meseci, a ako je tako, definitivno je razlog za uzbunu, jer se često događa upravo kod žena koje obole od raka jajnika, a koje ne osećaju nelagodu u području abdomena.

Grčevi

Imaju ih gotovo svi, i muškarci, i žene, i mladi, i stari, pa se čovek ne zabrine kad ih tu i tamo oseti. Za žene je tipičan simptom u vreme menstruacije pa smo ih skloni ignorirati kao mogući simptom neke druge bolesti. Međutim, uopšte nije neobično za tumor koji se razvija u karlicii da izaziva bol u donjem delu trbuha, a s obzirom na to da je vrlo sličan menstrualnim grčevima, većina nas odmahnut će rukom na njihovu pojavu

Bol u leđima

Nije neobično da se usled raka jajnika pojavi i bol u donjem delu leđa. Razlog tome je pritisak koji tumor svojim rastom vrši na kičmu. Očekivano, i ovaj smo simptom skloni ignorisati, jer svi povremeno patimo od tih bolova, uzrokovanih dugotrajnim sedenjem i nedovoljnim kretanjem. Ipak, ako je reč o hroničnoj boli koja ne prestaje, a znate da je niste "zaradili" krivim pokretom, dugosatnim stajanjem ili sedenjem ili, recimo neudobnim ležajem, javite se lekaru.

Problemi s disanjem

Jedan je od simptoma koji nećete uočiti na početku bolesti, već onda kad tumor uđe u treću, pa čak i tek na početku četvrte faze. Kako tumor u abdomenu i karlici raste i postaje veći, počinje vršiti pritisak na okolne organe, pa tako i na pluća. Ostajete li odjednom bez daha i osećate napor pri udisanju i izdisanju, javite se lekaru.

Siti ste, a niste jeli

Rak jajnika, spomenuli smo već, raste u abdomenu, a kako raste i buja u trbušnoj se šupljini nakuplja tečnost koja uzrokuje pojačani osećaj sitosti i nedostatka apetita. Ako odjednom osetite da niste gladni, odnosno da ste siti, a u usta ste stavili tek zalogaj, dva ili čak ništa, i to potraje - morate reagovati odmah.

Iznenadno krvarenje

Primetite li da krvarite između ciklusa ili čak ako ste već ušli u menopauzu (a to se svejedno ranije nije događalo), idite na ginekološki pregled i ultrazvuk. Ova pojava moguća je kod određenog broja žena, no ako se vi s njom suočavate po prvi put, unatoč redovnom ciklusu svih ovih godina, morate to projeriti. Naime, neki tumori proizvode hormon estrogen, koji može uzrokovati periodično krvarenje, čak i u menopauzi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/zivim.gloria.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.