20 MOĆNIH NAMIRNICA KOJE UBRZAVAJU METABOLIZAM: Zasitiće vas, a istovremeno će SAGORETI KALORIJE
Pogledajte koje namirnice da jedete (ilustracija), Foto: Profimedia

SAVET NUTRICIONISTE

20 MOĆNIH NAMIRNICA KOJE UBRZAVAJU METABOLIZAM: Zasitiće vas, a istovremeno će SAGORETI KALORIJE

Ova hrana je dobar odabir želite li da podstaknete sagorevanje potkožnog masnog tkiva

Objavljeno: 13:21h

Namirnice niskog gluhemijskog indeksa pomažu u mršavljenju pa bi ih trebalo jesti češće, kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.

Važno je izbegavati obrađenu hranu, pogotovo prženu, punu nezdravih masti kao i slatkiše bogate šećerom. No ugljenohidrate ne bi trebalo izbegavati, posebno ne one niskog gluhemijskog indeksa, odnosno one vlaknaste, poput jabuka i slanutka. Takva hrana je dobar odabir želite li da podstaknete sagorevanje potkožnog masnog tkiva.

- Od ugljenohidrata dobijamo 60 posto ukupnog unosa energije. Ako nemamo dovoljno energije i izgladnjujemo se, organizam počinje trošiti mišiće što dovodi do usporavanja metabolizma. No mnogi ljudi pribegavaju ‘low-fat’ obrocima poput laganih smoothieja, ali dugoročno iscrpljuju organizam - objašnjava Bulat Marić.

Naglašava da su masnoće vrlo važne u sagorevanju kalorija pa je njihov unos neophodan.

Ove namirnice ubrzavaju metabolizam:

Ananas

Sadrži bromelain koji razgrađuje hranjive tvari na manje delove pa ih telo može brže iskoristiti. Dobar je izvor zasitnih vlakana, a nema puno kalorija.

Grejp

Citrusno voće poput grejpa i limuna obiluje vitaminima poput vitamina C koji stimuliše razgradnju masti. Grejp nosi titulu čistača jetre zahvaljujući naringeninu - nositelju gorkog ukusa koji može sniziti holesterol i olakšati simptome dijabetesa. Grejp deluje i antioksidativno, čime se štetne tvari izbacuju.

Đumbir

Najpoznatiji je zbog snažnog protuupalnog delovanja pa blagotvorno deluje na celi probavni sistem i ubrzava metabolizam. Navedena svojstva pripisuju se aktivnim supstancama, gingerolima. Dodajte ga kao začin u jela ili priredite napitak od vode, limuna i kašičice naribanog đumbira.

Zeleni čaj

Sadrži veliku količinu teina, zbog čega je dobar stimulans kod treninga jer potiče potrošnju kalorija, ubrzava metabolizam, smanjuje holesterol, a i bogat je antioksidansima, čime pomaže izbacivanje štetnih tvari iz tela.

Zeleni čaj smanjuje holesterol
Zeleni čaj smanjuje holesterol foto: Profimedia

Čili papričice

Crvene papričice podstiču metabolizam, smanjuju nadutost i zadržavanje tečnosti u organizmu. Njihov aktivni spoj kapsaicin se u brojnim istraživanjima pokazao korisnim u smanjenju masnog tkiva upravo ubrzavanjem metabolizma pa se koristi u pripravcima za mršavljenje. Kapsaicin povećava unutrašnju telesnu temperaturu i time energetsku potrošnju.

Krastavci

Kao i ostalo povrće s malo kalorija, a puno vode, vrlo su korisni jer će vas zasititi, pridoneće dnevnom unosu vode i neće uticati na povećanje telesne mase.

Avokado

Sadrži zdrave masnoće, vrlo važne za pravilno funkcionisanje metabolizma, te vrlo malo ugljenohidrata. Sadrži i antioksidans te oko 14 g vlakana koja potiču izgaranje kalorija. Hranu koja sadrži zdrave masti treba jesti barem dva puta dnevno. Dodajte ga salatama za zanimljiv kremasti ukus i manju želju za slatkim nakon jela.

Avokado ima kremast ukus
Avokado ima kremast ukus foto: Profimedia

Pasulj

Izvrstan je izvor vlakana i rezistentnog škroba koji podstiče telo na sagorevanje više kalorija. Naučnici su otkrili da hrana koja sadrži rezistentni škrob (pasulj, banane, sočivo) može povećati potrošnju kalorija do 24 posto. Jedite jedan ili dva obroka dnevno s ovim namirnicama.

Jabučno sirće

Kiselina poput jabučnog sirćeta podstiče izlučivanje želučane kiseline. Tad se pospešuje razgradnja hrane i podstiče se mršavljenje. Pre jela dovoljna je čajna kašika jabučnog sirćeta, ali dobro ga je razrediti vodom. Nije pogodan kod gastritisa.

Jogurt

Namirnice bogate kalcijumom ubrzavaju metabolizam. Nedostaje li vam kalcijuma, telo će pohranjivati više masnoće i kalorija. Uz to, jogurt jača imunološki sistem. Takođe, jogurt s probioticima može smanjiti rizik od nakupljanja masti u trbuhu. Dnevno je poželjno popiti tri decilitra jogurta.

Brokoli

Idealan je čistač i detoksikator, čisti jetru i tako podstiče metabolizam. Osim toga, bogata je hromom, mikroelementom odgovornim za održavanje nivoa šećera. Tako brokoli smanjuje apetit i želju za jelom. Najbolje je pojesti kuvani brokoli pre jela.

Brokoli smanjuje apetit
Brokoli smanjuje apetit foto: Shutterstock

Losos

Sadrži omega-3 masne kiseline, koje pomažu u izgradnji mišića, a što više mišića imate, više kalorija ćete sagorijevati. Omega-3 masti mogu smanjiti razinu hormona stresa (kortizola) u tijelu, koji potiče prejedanje.

Leblebija

Biljni je izvor belančevina, niskoga gliuhemijskog indeksa. Zbog vlakana blagotvorno deluje na probavu. Njegova vlakna u kontaktu s vodom bubre i daju osećaj sitosti pa se koristi u receptima za mršavljenje.

Jabuka

Sadrže vlakna i pektin, koji stvaraju osećaj sitosti. Jabuke takođe regulišu glukozu i povećavaju nivo energije. Zahtevaju i više vremena za žvakanje, što daje vašem telu više vremena da shvati da više niste gladni.

Riba

Sadrži lakoprobavljive belančevine koje daju puni osećaj sitosti, smanjuju apetit i želju za jelom. Sadrže omega-3 masne kiseline i jod te poboljšavaju osetljivost na insulin. Ribe izbegavajte pržene.

Kelj

Bogat je vlaknima korisnima za mršavljenje, a uz to je niskokaloričan. Zbog visokog udela vlakana, reguliše probavu i telesnu težinu, podstiče metabolizam, ali i čisti organizam. Naime, kelj sadrži veliku koncentraciju dve vrste antioksidanata, karotenoida i flavonoida, što znači da pomaže u uklanjanju toksina iz tela.

Kokosovo ulje

Bogato masnim kiselinama koje podstiču sitost te povećavaju broj izgorelih kalorija. Idealno je tokom dijeta jer je za sagorevanje kalorija neophodan i unos zdravih masti.

Kafa

Ako kafu pijete sam da vas ‘digne’, znajte da će ‘podignuti’ i vaš metabolizam. Kafa trenutno ubrzava metabolizam za 15 posto i pomaže kod izgaranja pohranjene masnoće. Korisno je oko dve šoljice kafe na dan, posebno pre vežbanja, no ne treba preterivati. Kava zahvaljujući kofeinu podstiče organizam, no ona je diuretik pa uz nju treba piti dovoljno tečnosti. Nekad nam u glavi signalizira da smo gladni iako to nije tako, upozorava nutricionistkinja Marić Bulat.

Jaja

Izvrstan su izvor proteina i aminokiseline tirozina. Povećavaju energiju i osećaj sitosti. Istraživanja su pokazala da jaje za doručak pomaže da se osećate sitijima celi dan više nego da pojedete pecivo s istom količinom kalorija.

Cimet

Pokazao se čak i boljim izborom za ubrzavanje metabolizma od čilija jer ima prihvatljiviji ukus te ga se može jesti u većim količinama nego čili. Takođe deluje na način da podiže toplinu tela i tako podstiče sagorevanje kalorija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.