ONA JE JEDNA OD 3 U SVETU KOJA SE IZLEČILA OD OPAKE BOLESTI OVAKO! Lekari su bili u ČUDU! (FOTO)
Emili Dumler, Foto: Printscreen/facebook

VEĆ DVE GODINE U REMISIJI

ONA JE JEDNA OD 3 U SVETU KOJA SE IZLEČILA OD OPAKE BOLESTI OVAKO! Lekari su bili u ČUDU! (FOTO)

Tokom šest meseci lečenja, nijedna terapija joj nije pomogla

Objavljeno:

Za Emili Dumler (36), majku troje dece iz Kanzas Sitija u SAD-u, život se preokrenuo naglavačke kada su joj 2013. godine dijagnostikovali Non - Hočkin limfom, oblik rakakoji nastaje u belim krvnim zrncima (limfocitima), a one su deo imunološkog sistema tela. Nastaje u limfnom sistemu i širi se po celom telu.

Lekari su joj davali još svega šest meseci života, nakon što joj ni jedna terapija nije pomogla.

- Osećala sam se tako bespomoćno. Prestala sam da kupujem novu odeću jer nisam bila sigurna da li ću imati vremena da je nosim. Prestala sam da planiram odmor sa svojom porodicom jer nisam znala šta će biti do leta, hoću li uopšte do tada još biti živa. U isto vreme nisam želela da gubim nadu, a osećala sam se tako nemoćno - rekla je.

Za ovu nesrećnu ženu usledilo je čudo. Ušla je u novo kliničko ispitivanje koje se zove CAR-T terapija. Dobila je spasonosnu imunoterapiju u kojoj lekari koriste krvne ćelije da traže i uništavaju ćelije raka. Tretman je bio više nego uspešan, simptomi bolesti su se povukli i već je dve godine u remisiji. Ona je jedna od troje ljudi na svetu kojoj je ova terapija pomogla.

- I danas mi je nekako čudno kada pomislim na to da sam preživela rak. Čovek nikada ne pomisli da će baš on dobiti rak, već to kao da se događa samo drugima. Nisam imala nikakve simptome, ništa za štA sam se mogla uhvatiti - ispričala je, a prenosi Dejli Mejl.

Dodaje da je jednog dana primetila krv u stolici, a kada je pozvala svog doktora, rekao joj je da hitno ode u bolnicu. Iz bolnice nije izašla 43 dana jer njen imunitet nije proizvodio dovoljno trombocita. Lekari su joj rekli da je njeno zdravstveno stanje vrlo ozbiljno i da bi joj se moglo dogoditi da iskrvari od male povrede.

Do 2015. godine prošla je niz testova i terapija, uključujući 50 transfuzija krvi, steroide, uklanjanje slezine, hemoterapiju... Ali, pomoći nije bilo. Tada joj je doktor spomenuo kliničko testiranje i rekao da joj je to jedina preostala šansa da preživi. Bila je to slamka spasa za koju se čvrsto uhvatila.

Podvrgli su je nekim testovima i postala je odgovarajući kandidat za eksperimentalno lečenje u MD Anderson centru za rak.

Iz njene krvi su izdvojili T ćelije, u laboratoriju su ih genetski modifikovali, umnožili u milione primeraka pa ih vratili u njen krvotok. T ćelije genetskom modifikacijom postaju sposobne da prepoznaju ćelije raka i unište ih. Receptori na njima traže čak i ćelije raka koje se u telu mogu sakriti od imunološkog sistema.

Lekari ovu terapiju nazivaju 'živim lekom' - trajno promenjene ćelije koje se i dalje razmnožavaju u telu, u svojevrsnu vojsku obučenu za borbu protiv bolesti.

Nakon što su joj u krvotok ubacili genetski modifikovane T ćelije, Emili je osetila ozbiljne nuspojave, osetila se kao da ima jak grip. Dobila je visoku temperaturu, neurotoksičnost, nizak krvni pritisak, a broj otkucaja srca je bio veliki.

Ove nuspojave su trajale 36 sati, a lekari nisu znali šta da očekuju jer je i njima sve bilo novo. Nakon mesec dana došla je u bolnicu na kontrolu i otkrila da je u remisiji. Lekari da je rak ušao u remisiju nekoliko dana nakon što su joj ubrizgali te ćelije u telo. Za njih je to čudo. Smatraju da bi imunoterapija mogla biti budućnost lečenja raka.

Emili danas još više ceni svaki trenutak proveden sa porodicom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.