LEPO ZAPAKOVAN I UKUSAN OTROV: Znate li šta zapravo jedete kada kupujete ove proizvode?!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Ilustracija

pripazite

LEPO ZAPAKOVAN I UKUSAN OTROV: Znate li šta zapravo jedete kada kupujete ove proizvode?!

Svakodnevno ih jedemo a zapravo i ne znamo šta tačno jedemo…

Objavljeno:

Kada stojimo ispred vitrine sa suhomesnatim proizvodima, obično mislimo da su pileći bar malo zdraviji od svinjskih ili goveđih… Ipak, kada se malo bolje pogleda deklaracija, nailazimo na podatke koji baš i ne idu u prilog tom stanovištu, a to se pre svega odnosi na stavku „mašinski separisano (otkoštano) meso“.

Prema slovu propisa, MSM je proizvod dobijen odvajanjem mesa sa kostiju na kojima je to meso ostalo posle otkoštavanja trupa, ili sa trupa živine, upotrebom mehaničkih sredstava, što ima za posledicu gubitak ili modifikaciju strukture mišićnih vlakana. O mašinski separisanom mesu poslednjih godina vode se ozbiljne stručne rasprave i to u dva pravca: prvi je mikrobiološka ispravnost MSM, a drugi mogućnost da se u MSM nalaze i drugi delovi životinja kao što su kosti, tetive i slično, a sve to na kraju završi u našem organizmu.

Kod pilića su kosti tanke, krte, drobljive, pa je od njih teško precizno odvojiti meso i onda se sve drobi, melje sa kostima, propušta kroz sita. Problem je što se štetne supstance, teški metali, antibiotici, hormoni, najviše zadržavaju upravo u kostima.

Ipak, u poslednje vreme živinski suhomesnati proizvodi sve su popularniji zbog velike količine proteina i malog postotka masti (do 50 odsto manje nego isti tip proizvoda od svinjskog ili goveđeg mesa).

Da bi se dobila punoća ukusa, dodaje se biljna mast koja se umešava u masu za salamu tokom proizvodnje, uz dodatak vode i kukuruznog skroba. Kukuruzni skrob služi da veže deo vode na sebe da bi salama bila vizuelno suva.

BONUS VIDEO: Ekipa ESPRESA se provozala po novom neotvorenom koridoru

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.