OVE TRI NAMIRNICE NIKAKO NE JEDITE ZA RUČAK! Posledice mogu da vam UNIŠTE DAN!
Ručak je najbolje jesti oko 12 ili 13 sati, Foto: Profimedia

budite zdravi

OVE TRI NAMIRNICE NIKAKO NE JEDITE ZA RUČAK! Posledice mogu da vam UNIŠTE DAN!

Idealan ručak treba da sadrži vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljikohidrate i belančevine

Objavljeno:

Otkrijte koje je namirnice najbolje jesti za ručak, a šta biste trebali da izbegavate.

Da li vas uhvati pospanost nakon što pojedete ručak? Niste jedini, ovaj problem muči mnoge.

Ručak je najbolje jesti oko 12 ili 13 sati. Ako ga odložite za posle verovatno ćete postati jako gladni i zbog toga ćete imati veću želju za hranu punom šećera i masnoća, poput pržene hrane, slatkiša i kolača.

Idealan ručak treba da sadrži vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljikohidrate i belančevine. Ugljeni hidrati i masnoće daju nam energiju, dok su belančevine ključne za pravilno funkcioniranje našeg tela.

Sledeće tri namirnice najgori su izbor za ručak jer uzrokuju pad energije, odnosno letargiju:

1. Prženi krompirići/ pomfrit

Pomfrit se prži sa dosta ulja i reč je o jednostavnim ugljenim hidratima koje uvek treba da izbegavate jer nakon što naglo povise količinu šećera u krvi, isto je tako naglo i spuste. Pojedete li pomfit za ručak, vrlo je verovatno da ćete osetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.

2. Kravlje mleko

Iako kravlje mleko može imati negativan učinak na količinu energije u telu. Kravlje mleko teže se probavlja, zbog čega je u probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u creva, a ostatak tela mora da funkcioniše sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može da uzrokuje letargiju.

3. Maslac od kikirikija

Nakon što pojedete sendvič s maslacem, verovatno će vas uhvatiti pospanost. Krivac je za pospanost aminokiselina triptofan koju sadrži taj zasitni namaz. Ali, maslac od kikirikija ne morate da izbegavate u potpunosti, samo ga kombinujte sa "superhranom" koja nam daje energiju, poput žitarice teff, kamuta, chia semenki, voćke longan i alge dulse.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.