MIRIS OVE BILJKE SMIRUJE U MOMENTU! Pomaže kod depresije i popravlja raspoloženje
Jasmin ima prelepi miris, Foto: Profimedia

divna biljka

MIRIS OVE BILJKE SMIRUJE U MOMENTU! Pomaže kod depresije i popravlja raspoloženje

Odličan je i za neutralizaciju negativnih emocija kao što su ljutnja, nesigurnost, pesimizam, osećaj krivice, tuge, a pomaže čak i kod fobija...

Objavljeno:

Profesor Hans Hat sa univerziteta Hajnrih Hajneu Dizeldorfu kaže da miris ove biljke ima delovanje na čoveka slično sredstvu za smirenje Valium, ali bez neprijatnih nuspojava.

Radi se o jasminu čije eterično ulje nazivaju 'kraljem svih mirisa'. Miris jasmina poboljšava raspoloženje, ublažava depresiju, nesanicu i teskobu. Odličan je i za neutralizaciju negativnih emocija kao što su ljutnja, nesigurnost, pesimizam, osećaj krivice, tuge, a pomaže čak i kod fobija.

Tim profesora Hata je sproveo istraživanje na miševima koji su, kada su osetili miris jasmina, prestali raditi ono što su do tada radili, umirili su se i seli. Skeniranjem njihovih mozgova utvrdili su da taj miris ublažava anksioznost.

- Kada se udahne miris jasmina, njegovi molekuli mirisa ulaze u krv iz pluća te odlaze do mozga. Skeniranje mozga pokazalo je da je učinak hemikalije nazvane GABA na živčane ćelije - pojačan. Životinje su se umirile - pojasnio je Hans Hat.

Profesor je rezultate istraživanja objavio u časopisu 'Journal of Biological Chemistry' gde navodi rezultate istraživanja smatra dokazom da bi miris jasmina mogao biti bolji izbor od raznih lekova za lečenje teskobe, nesanice, za smirenje..., prenosi Woman Working.

Inače, postoji više vrsti jasmina, no samo dve su pogodne za eterična ulja zbog specifičnog mirisa po kojemu je poznat - to su Jasminum officinale i Jasminum grandiflorum.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.