AKO VAS BOLE ZGLOBOVI ODMAH PRESTANITE DA JEDETE OVIH 11 NAMIRNICA: Biće lakše!
Ilustracija, Foto: Profimedia

da li ste znali?

AKO VAS BOLE ZGLOBOVI ODMAH PRESTANITE DA JEDETE OVIH 11 NAMIRNICA: Biće lakše!

Redovna konzumacija nekih namirnica okidač je za pojavu bolnih oteklina

Objavljeno:

Ne postoji prehrana koja liječi artritis, ali s dobrom i ciljanom kombinacijom namirnica možete znatno smanjiti pojavu upalnih procesa.

Artritis je upalna bolest vezivnog tkiva koja najčešće zahvaća zglobove. Iako postoji nekoliko različitih vrsta artritisa - psorijatični, reumatoidni i osteoartritis - tretman za sve vrste usmeren je na smanjenje upale.

Redovna konzumacija nekih namirnica okidač je za pojavu bolnih oteklina, zbog čega bi vas vaš lekar mogao uputiti na tzv. eliminacijsku dijetu da biste ustanovili koje vam namirnice smetaju.

Ovo su namirnice koje najčešće stvaraju poteškoće osobama s artritisom. Obratite posebno pažnju na namirnice pod brojem 6. i 7.

1. Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi sadrže vrstu proteina za koje se smatra da iritiraju tkivo oko vaših zglobova. To ne smeta svima, ali odraslim osobama ionako nije potrebna ishrana bogata mlekom i mlečnim proizvodima. Pokušajte eliminisati mlečne proizvode iz prehrane da biste videli kako to utiče na vaš artritis. Proteine možete nadomestiti konzumiranjem namirnica poput quinoe, leće, tofua, graha i spanaća

2. Rafinirani šećer

Upala je bolno stanje koje želite da izbegnete, a visoki dnevni unos šećera vodi ravno do njega. To je zbog naglog rasta završnih proizvoda glikacije odnosno AGE (Advanced Glycation End products), koji se stvaraju kada se u telu molekule šećera vežu na belančevine ili masnoće. AGE tvarima se pripisuje ubrzano starenje, povećani rizik od bolesti srca, dijabetesa i, naravno, upalnih procesa.

3. MSG (Monosodium glutaminat)

Aditivi u hrani osobito su problematični za osobe s artritisom, a MSG je najbolji primjer. To je prah na bazi soli koji se dodaje mnogim azijskim namirnicama poput sojinog umaka, ali ne samo azijskim namirnicama. Verojatno ćete naći MSG u mnogim prelivima za salatu, mešavinama za supu, brzoj hrani i mesnim delikatesama. Glavni problem je verovatno sadržaj natrijma, koji može uzrokovati zadržavanje vode i oticanje.

4. Duvan u cigaretama

Tehnički duvan nije hrana, ali je vrlo štetan za vaše telo. Istraživanja su pokazala da su pušači izloženi većem riziku za reumatoidni artritis, jer štetne stvari iz cigareta oštećuju zglobove, kosti i vezivno tkivo. Ukoliko bolujete od artritisa, svakako prestanite da pušite.Ne samo da uzrokuje bolne simptome, nego lečenje čini manje delotvornim i uzrokuje dodatne komplikacije ako ikada zatrebate operaciju. Ako već nemate artritis, prestankom pušenja umanjiete rizik.

5. Alkohol

Konzumiranje alkohola povećava rizik od pojave gihta, bolesti koja može uzrokovati artritis osobito u stopalima. Kada imate giht, mokraćna kiselina ne metabolizira se ispravno, stvarajući male kristale koji štetno deluju na vaše zglobove i dovode do upale. Previše alkohola takođe prisiljava jetru da radi prekovremeno, slabi njenu finkcionalnost, a to vodi do novih upala.

6. So

So je još jedna namirnica na koju će vas lečnik upozoriti zbog mogućnosti izazivanja upale zglobova. So ne utiče na svaki organizam jednako, ali većina ljudi konzumira je u pretjeranim količinama. Redukiranje natrijuma u vašoj prehrani dobra je ideja zbog mnogo razloga i svi su vezani za zadravlje.

7. Zasićene masti

Konzumacija hrane bogate zasićenim mastima pogoršava upalna stanja kod artritisa, osobito u masnom tkivu. Upala u masnom tkivu ukazuje i na moguću bolest srca. Najopterećeniji izvori zasićenih masti su punomasni mlečni proizvodi, crveno meso te pržena i prerađena hrana.

8. Omega-6 masne kiseline

Budući da previše omega-6 masnih kiselina aktivira upalne kemikalije koje se oslobađaju u vašem telu, pokušajte postići bolji omega-6 i omega-3 prebacivanjem na maslinovo ulje i dodavanjem semenki poput lana i bundeve u vašu prehranu.

Reumatoidni artritis uništava zglobove, otkrijte ga na vreme

9. Aspartam

Još jedan dodatak ishrani koji je mudro izbeći jest aspartam. To može biti izazov jer već pokušavate smanjiti unos šećera. Ipak vredi se potruditi jer aspartam nema nikakvu hranjivu vrijednost i pritom nastaje u laboratorijskim uskovima što bi moglo podstaknuti vaše telo da reaguje kao da je napadnut nepoznatom tvari iz okoline. To će uzrokovati snažan upalni odgovor. Nisu svi osetljivi na aspartam, ali je prilično uobičajeno i vredno eksperimentiranja.

10. Rafinirani ugljikohidrati

Belo brašno, koje se nalazi u mnogim proizvodima, poput hleba krekera, kolača i žitarica, toliko je prerađeno da nema hranjivu vrednost poput izvorne pšenice. Rafinirani ugljikohidrati razgrađuju se u šećer u vašem telu i uzrokuju upalne procese, što povećava citokine i druge proupalne spojeve u vašem krvotoku. Umesto toga, prebacite se na mnogo zdravije opcije namirnica od celog zrna.

11. Hrana pripremljena na visokoj temperaturi

Već smo spominjali AGE-ima (završne proizvode glikacije) i način na koji uzrokuju upalu u telu. Drugi način na koji se AGE javlja jest kada se hrana zagrijava na visokoj temperaturi. Svi oni ukusni predmeti na žaru, prženi ili pasterizirani oslobađaju citokine kada se pojedu i doslovno raketiraju upalne poruke po celom telu. Očito ne možete preskočiti kuvanje većine obroka, ali možete izbeći meso i dodati više zdravih salata i sirovih ili lagano kuhanih jela od povrća.

Prva tri meseca najbitnija za reumatoidni artritis

Svaki pacijent s artritisom je drugačiji i verojatno ćete otkriti da vam neke od namirnica na našem popisu smetaju manje od drugih. Ipak, važno je provesti neku vrstu testa intolerancije na pojedine namirnice, naravno, uz lekarski nadzor. Kad otkrijete koje namirnice su okidači boli, lakše ćete upravljati svojim stanjem i poboljšati si kvalitetu života.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.