JEDAN VITAMIN JE KLJUČ U LEČENJU METASTATSKOG RAKA DEBELOG CREVA: U kombinaciji sa hemoterapijom daje rezultate!
Vitamin D, Foto: AP

istraživanje

JEDAN VITAMIN JE KLJUČ U LEČENJU METASTATSKOG RAKA DEBELOG CREVA: U kombinaciji sa hemoterapijom daje rezultate!

Naučnici su otkrili da su učesnici s visokom dozom vitamina imali manju mogućnost napredovanja bolesti

Objavljeno:

Novo istraživanje je pokazalo kako visoka doza vitamina D može usporiti rast i razvoj metastatskog raka debelog creva u kombinaciji s primanjem hemoterapije. Doktorka Kimi Ng smatra da su ovi rezultati veoma obećavajući u budućem lečenju teške bolesti, prenosi RTL. Naučnici su testirali dve grupe ljudi - jednu koja je primala visoku dozu vitamina D i onu koja je primala manje količine. Grupa s visokom dozom je primala 8000 UI dnevno 14 dana, dok je grupa s manjom dozom primala 400 IU dnevno. Obe grupe su obolelih u isto vreme krenule i s lečenjem uz pomoć hemoterapije.

Rezultati su pokazali kako je razvitak bolesti kod bolesnika sa većom dozom vitamina D stao u proseku 13 meseci, dok je kod druge grupe ta brojka iznosila 11 meseci.

Takođe, naučnici su otkrili da su učesnici s visokom dozom vitamina imali manju mogućnost napredovanja bolesti ili čak i smrti tokom 22-mesečnog perioda praćenja.

Rezultati našeg ispitivanja sugerišu poboljšani ishod za pacijente koji su primali vitamin D i veselimo se pokretanju većeg ispitivanja koje će, verujemo, potvrditi ove uzbudljive i provokativne nalaze - rekao je lekar Čarls Fuš, autor studije, piše portal Medical News Today.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/hayat.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.