OPREZ RODITELJI! Ove predmete vaše dete najčešće proguta dok se igra! NA JEDNU STVAR POSEBNO OBRATITE PAŽNJU
Igraćke, ilustracija, Foto: Stock

KO BI REKAO?

OPREZ RODITELJI! Ove predmete vaše dete najčešće proguta dok se igra! NA JEDNU STVAR POSEBNO OBRATITE PAŽNJU

Na spisku progutanih predmeta nalazi se svašta!

Objavljeno:

I pored napora da se različiti predmeti učine sigurnima za decu, ovakve opasne situacije su česte. Štaviše, istraživanja pokazuju kako roditelji sve češće traže pomoć lekara upravo zbog gutanja igrački, baterija i mnogih drugih sitnih predmeta.

Na spisku progutanih predmeta nalazi se svašta - od naušnica pa sve do novogodišnjih ukrasa, a broj takvih nesretnih slučajeva u poslednje dve decenije se drastično povećao.

Istraživanje koje je nedavno objavio "Pediatrics" pokazalo je kako deca najčešće gutaju kovanice zbog čega u većini slučajeva ostaju na bolničkom lečenju. Zanimljivo je kako je tokom perioda istraživanja zabeženo čak 150 puta više incidenata koji su uključivali gutanje baterija, a upravo one mogu prouzrokovati ozbiljna oštećenja kada se progutaju.

Naime, istraživači u Nacionalnoj dječjoj bolnici u Columbusu analizirali su podatke iz nacionalnog sistema prikupljene u periodu od 1995. do 2015. godine, obraćajući pažnju isključivo na slučajeve u kojima su deca mlađa od šest godina lečena u hitnim službama zbog “ingestije stranih tela” - medicinskog termina za gutanje različitih predmeta. Zabežili su čak 759 hiljada takvih slučajeva.

"U proseku, zbog gutanja stranih tela svakodnevno 99 dece dolazi na vrata hitnih odela", rekao je autor studije, pedijatar dr. Danielle Orsagh-Yentis.

Osim toga, Orsagh-Yentis je naglasio kako "ovo istraživanje naglašava potrebu za povećanom opreznošću kod kuće ili bilo gde gde su deca prisutna".

Zanimljivo je kako se, i pored napora da se igračke, baterije i magneti učine sigurnijima za decu, tokom istraživanja stopa ovakvih slučajeva povećala za 4,4 odsto godišnje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.