IMATE KVRŽICU ISPOD PAZUHA? Ovo su mogući uzroci, a kada izgleda OVAKO, može biti SIMPTOM TEŠKE BOLESTI!
Skoro svima se barem nekada dogodilo da smo u životu napipali zadebljanje nalik na kvržicu, povedite računa..., Foto: Printscreen

VODITE RAČUNA!

IMATE KVRŽICU ISPOD PAZUHA? Ovo su mogući uzroci, a kada izgleda OVAKO, može biti SIMPTOM TEŠKE BOLESTI!

Skoro svima se barem nekada dogodilo da smo u životu napipali zadebljanje nalik na kvržicu, povedite računa...

Objavljeno:
  • 6

Limfni čvorovi su male žlezde u obliku zrna graška, a nalaze se u celom telu. One su deo limfnog sistema, koji nosi limfne tekućine, hranjive stvari i otpadni materijal između tkiva i krvotoka. Limfni čvorovi proizvode antitela i bele stanice koje se bore protiv infekcija.

Skoro svima se barem nekada dogodilo da smo u životu napipali zadebljanje nalik na kvržicu, bilo ispod pazuha, na vratu ili u preponama. Iako je obično prva reakcija strah, u najvećem broju slučajeva reč je o sasvim bezazlenom problemu, ali, nažalost, ponekad se može raditi i o vrlo ozbiljnoj bolesti kao što je tumor limfnih čvorova. Stoga je najsigurnije svaku takvu stvar odmah pokazati lekaru.

Limfni čvorovi u pazuhu mogu da nateknu ili da se upale kad se bore protiv kancerogene stanice tumora ili jednostavne klice. Ove vrste kvržice su obično mekane na dodir i nalaze se pod kožom. Infekcija ruku ili prsa može dovesti do povećanja limfnih čvorova. To može dogoditi zbog infekcija koje zahvataju celi organizam kao što su herpes, lupus, AIDS i mononukleoza.

Lečenje: Poseban tretman ovakve kvržice nije potreban. Ona nestane sama od sebe. Možete isprobati neke lekove protiv bolova i tople obloge da ograničite nelagodu. Ako je uzrok naticanja bakterijska infekcija, možete uzeti antibiotike.

Gnojna upala znojnih žlezda

Imate li ispod pazuha kvržicu koja boli na dodir? Bolna kvržica kod žena i muškaraca u tinejdžerskim godinama može biti simptom upale znojnih žlezda. Upala se može proširiti na područje prepona.

Lečenje: Bol se ublažava, a kvržica se leči pomoću antibiotika. S obzirom na to da je infekcija žlezda znojnica češća kod muškaraca, propisuje se anti-androgen kako bi se smanjio uticaj muških polnih hormona kao što je testosteron na koži. Ostali lekovi uključuju imunomodulatorne tretmane.

Bolest mačjeg ogreba: Reč je o infekciji bakterijom B. henselae koju prenosi kućna mačka. Dodatni prenosnik može biti mačja buva. Najčešće oboljevaju deca. Jedan od prvih simptoma infekcije je povećanje limfnih čvorova. Oni su u početku čvrsti i osetljivi, a kasnije počinju da se pomeraju i prazne kroz gnojnu ranu.

Lečenje: Leči se lokalno, grejanjem i analgeticima.

Ciste ili limfomi: Proverite kvržicu prstima. Može li da se pomera nežnim pritiskom? Da li je isključivo pod kožom? Ako je odgovor “da”, to bi mogla biti cista. Ciste mogu uticati na boju vaše kože, odnosno žutilo, ali su bezopasne.

Lečenje: Ovakve kvržice ne zahtevaju lečenje. Ako uzrokuju bilo kakve probleme, razmislite o operaciji, liposukciji ili injekciji steroida. Kakvo je lečenje zavisi o veličini kvržice.

Urasle dlačice: Redovno brijanje ponekad uzrokuje urastanje dlačica, one mogu izgledati kao kvržice. One takođe nisu štetne.

Lečenje: Budite pažljivi dok brijete pazuh. Koristite čisti žilet za zadatak i stavite toplu vode na pazuh pre nego započnete brijanje područja. Preporučljivo je izbegavati brijanje dok kvržica ne nestane.

Alergija na antiperspirante

Redovna uporaba različitih antiperspiranata, odnosno dezodoransa ponekad može uzrokovati kvržice ispod pazuha. To se obično događa kada ste alergični ili kad vaše telo reaguje na jednu od hemikalija koje se koriste u određenom antiperspirantu.

Lečenje: Jednostavan tretman je promena proizvođača antiperspiranta. Ako kvržica ipak ne nestane, trebali bi, barem privremeno, prestati koristiti bilo koju vrstu antiperspiranta.

Alergijske reakcije na lekove i vakcine

Penicilin, jod i sulfati mogu uzrokovati alergijsku reakciju. Slično tome, vakcine protiv boginja i tifusa mogu uzrokovati reakciju limfnog čvora u obliku kvržice.

Lečenje: Moraćete utvrditi uzrok problema i eliminisati ga iz svoje rutine. Razmislite o lekovima koje ste upotrebljavali u poslednje vreme. Ako ne možete sami, pitajte lekara da vam pomogne da dođete do uzroka.

Rak: Kvržica u pazuhu može biti simptom leukemije, raka dojke, ne-Hodgkinova limfoma i Hodgkinov limfoma. Tumor može biti različitih veličina i nepokretan.

Tipične mogućnosti lečenja raka na raspolaganju su hemoterapija, hirurgija i radioterapija.

Kada se obratiti doktoru?

Kao što je već spomenuto, kvržica ispod pazuha nije uvek razlog za brigu. Ali u nekim slučajevima ona može biti znak nekih vrsta raka poput raka dojke. Najbolja potvrda za to su drugi simptomi. Neki od najčešćih su:

Tvrdi i rastući limfni čvorovi, zbunjenost i promene u svesti, gubitak telesne težine, visoka temperatura, groznica i noćno znojenje, topli, nežni limfni čvorovi koji pocrvene te otežano disanje ili nedostatak vazduha.

Promene kvržice ili na njoj, njena mekoća, pokretnost i dugotrajnost najčešće upućuju na lošu dijagnozu. Za određivanje tačnog sastava kvržice doktor vas može poslati na biopsiju.

BONUS VIDEO:

ODBORNICI VLADAJUĆE PARTIJE ISPRED ZGRADE OPŠTINE STARI GRAD: Mi smo ovde da pružimo podršku kolegama, nećemo nasesti na provokacije! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media