NE RADITE OVO!
OVU NAMIRNICU SVI PODGREVAJU, A MOŽE DOVESTI DO TROVANJA: Pazite da to ne radite, U OPASNOSTI STE!
U tom slučaju se mikroorganizmi množe i prerastaju u bakterije koje mogu izazvati trovanje
Pirinač je jedna od onih namirnica koje često skuvamo u velikoj količini pa je narednog dana ponovo serviramo kao prilog. Za razliku od krompirića,ukus pirinča i dan posle je isti, ali većina ljudi ne zna da se ostacima pirinča lako mogu otrovati.
To nema nikakve veze s načinom na koji podgrevate pirinač, već je povezano s načinom na koji ga skladištite. Naime, sirov pirinač na sebi ima Bacillus cereus, mikroorganizme koji se brzo razmnožavaju i koji mogu uzrokovati trovanje, čak i u slučajevima kada je pirinač skuvan. Reader's Digest piše da problem nastaje kad skuvan pirinač ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se mikroorganizmi množe i prerastaju u bakterije koje mogu izazvati trovanje. Što duže pirinač stoji na sobnoj temperaturi, veća je koncentracija bakterija pa samim tim i mogućnost da se otrujete.
Kako biste izbegli ovu situaciju, kuvan pirinač nemojte ostavljati na sobnoj temperaturi duže od sat vremena, a što pre je stavite u frižider.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/Klix.ba)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!