IMATE KVRŽICU ISPOD PAZUHA? Ovo su mogući uzroci, a evo kada je SIMPTOM RAKA!
Kvržica uspod pazuha nije uvek bezazlena, Foto: Profimedia

NE ZANEMARUJTE!

IMATE KVRŽICU ISPOD PAZUHA? Ovo su mogući uzroci, a evo kada je SIMPTOM RAKA!

Najsigurnije je odmah posetiti lekara

Objavljeno:

Limfni čvorovi su male žlezde u obliku zrna graška, a nalaze se u celom telu. One su deo limfnog sistema, koji nosi limfne tečnosti, hranjive materije i otpadni materijal između tkiva i krvotoka. Limfni čvorovi proizvode antitela i bela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija.

Skoro svima se barem nekada dogodilo da napipaju zadebljanje nalik na kvržicu, bilo ispod pazuha, na vratu ili u preponama. Iako je obično prva reakcija strah, u najvećem broju slučajeva reč je o sasvim bezazlenom problemu, ali, nažalost, ponekad se može raditi i o vrlo ozbiljnoj bolesti kao što je tumor limfnih čvorova. Stoga je najsigurnije odmah posetiti lekara.

Mogući uzroci: Natečeni limfni čvor

Limfni čvorovi u pazuhu mogu da nateknu ili se upale kad se bore protiv kancerogene ćelije tumora ili jednostavne klice. Ove vrste kvržice su obično mekane na dodir i nalaze se pod kožom. Infekcija ruku ili grudi može dovesti do povećanja limfnih čvorova. To se može dogoditi zbog infekcija koje zahvataju ceo organizam kao što su herpes, lupus, AIDS i mononukleoza.

Lečenje: Poseban tretman ovakve kvržice nije potreban. Ona nestane sama od sebe. Možete isprobati neke lekove protiv bolova i tople obloge da ograničite neprijatnost. Ako je uzrok naticanja bakterijska infekcija, možete uzeti antibiotike.

Gnojna upala znojnih žlezda

Da li ispod pazuha imate kvržicu koja boli na dodir? Bolna kvržica kod žena i muškaraca u tinejdžerskim godinama može biti simptom upale znojnih žlezda. Upala se može proširiti na područje prepona.

Lečenje: Bol se ublažava, a kvržica leči pomoću antibiotika. S obzirom na to da je infekcija znojnih žlezda češća kod muškaraca, propisuje se anti-androgen kako bi se smanjio uticaj muških polnih hormona kao što je testosteron na koži. Ostali lekovi uključuju imunomodulatorne tretmane.

Bolest mačje ogrebotine: Reč je o infekciji bakterijom B. henselae koju prenosi kućna mačka. Dodatni prenosilac može biti mačja buva. Najčešće oboljevaju deca. Jedan od prvih simptoma infekcije je povećanje limfnih čvorova. Oni su u početku čvrsti i osetljivi, a kasnije počnu da se pomeraju i prazne kroz gnojnu ranu.

Lečenje: Leči se lokalno, grejanjem i analgeticima.

Ciste ili limfomi: Proverite kvržicu prstima. Da li može da se pomeri ukoliko je nežno pritiskate? Da li je isključivo pod kožom? Ako je odgovor “da”, to bi mogla da bude cista. Ciste mogu uticati na boju vaše kože, odnosno žutilo, ali su bezopasne.

Lečenje: Ovakve kvržice ne zahtevaju lečenje. Ako uzrokuju bilo kakve probleme, razmislite o operaciji, liposukciji ili injekciji steroida. Kakvo je lečenje zavisi od veličine kvržice.

Urasle dlačice: Redovno brijanje ponekad uzrokuje urastanje dlačica, one mogu izgledati kao kvržice. One takođe nisu štetne.

Lečenje: Budite pažljivi dok brijete pazuh. Koristite čisti žilet i stavite toplu vodu na pazuh pre nego što započnete brijanje područja. Preporučljivo je izbegavati brijanje dok kvržica ne nestane.

Alergija na antiperspirante

Redovna uporaba različitih antiperspiranata, odnosno dezodoransa ponekad može uzrokovati kvržice ispod pazuha. To se obično događa kada ste alergični ili kad vaše telo reaguje na jednu od hemikalija koje se koriste u određenom antiperspirantu.

Lečenje: Jednostavan tretman je promena proizvođača antiperspiranta. Ako kvržica ipak ne nestane, trebali bi, barem privremeno, da prestanete da koristite bilo koju vrstu antiperspiranta.

Alergijske reakcije na lekove i vakcine

Penicilin, jod i sulfati mogu uzrokovati alergijsku reakciju. Slično tome, vakcine protiv boginja i tifusa mogu uzrokovati reakciju limfnog čvora u obliku kvržice.

Lečenje: Moraćete da utvrdite uzrok problema i eliminišete ga iz svoje rutine. Razmislite o lekovima koje ste upotrebljavali u poslednje vreme. Ako ne možete sami, pitajte lekara da vam pomogne u pronalaženju uzroka.

Rak: Kvržica u pazuhu može biti simptom leukemije, raka dojke, ne-Hočkinovog i Hočkinovog limfoma. Tumor može biti različitih veličina i nepokretan.

Od tipičnih mogućnosti lečenja raka na raspolaganju su hemoterapija, hirurgija i radioterapija.

Hirurgija – Vaš doktor može preporučiti operaciju kako bi bliže odredio u čemu je problem i lečio ga. Obično je operacija nužna da se prvo reši kvržica i osigura da se rak ne širi na druge delove tela.

Hemoterapija – To je korišćenje određenih lekova izrađenih posebno za lečenje raka. Pomisao na hemoterapiju je često prilično zastrašujuća, ali znajući više o tome šta je i kako se izvodi možete ublažiti vaše strahove.

Radioterapija – Postupak uključuje prodiranje visoko-energetskih talasa u telo da bi se uništile kancerogene ćelije. Često se koristi s drugim mogućnostima lečenja za bolje rezultate.

Kada se obratiti doktoru?

Kao što je već spomenuto, kvržica ispod pazuha nije uvek razlog za brigu. Ipak, u nekim slučajevima ona može biti znak nekih vrsta raka poput raka dojke. Najbolja potvrda za to su drugi simptomi. Neki od najčešćih su:

Tvrdi i rastući limfni čvorovi, zbunjenost i promene u svesti, napadi, gubitak telesne težine, visoka temperatura, groznica i noćno znojenje, topli, nežni limfni čvorovi koji pocrvene, kao i otežano disanje ili nedostatak vazduha.

Promene kvržice ili na njoj, njezina mekoća, pokretnost i dugotrajnost najčešće upućuju na lošu dijagnozu. Za određivanje tačnog sastava kvržice doktor vas može poslati na biopsiju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.