TVRD STOMAK MOŽE BITI ZNAK TEŠKE BOLESTI! Ovo je 5 najčešćih razloga, jedan je posebno OPASAN!
Rešavajte problem pre nego što bude prekasno, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

TVRD STOMAK MOŽE BITI ZNAK TEŠKE BOLESTI! Ovo je 5 najčešćih razloga, jedan je posebno OPASAN!

Tvrd stomak je poput tempirane bombe u telu

Objavljeno:

Često se govori o tome kako izgraditi čvrste trbušne mišiće, ali tvrd stomak nije uvijek dobar znak. Zapravo, ako imate previše sala na stomaku koji je pritom tvrd, to može biti znak da ste pod rizikom od ozbiljne bolesti.

"Tvrd stomak je poput tempirane bombe u vašem telu. Znači da ste izloženi riziku od bolesti srca i dijabetesa i gore je nego pušenje ili visok nivo holesterola u krvi", objašnjava profesor Žan Pijer Despres s kanadskog univerziteta Laval.

Evo koji su mogući uzroci tvrdog stomaka i kako taj problem rešiti.

1. Imate previše masnih naslaga

Prvi mogući uzrok tvrdog stomaka su naslage opasnih visceralnih masti. One se smeštaju u prostore između organa u vašoj trbušnoj duplji i guraju trbušni zid ka spolja. Te masne naslage nisu same po sebi tvrde, ali jeste tvrdo tkivo stomaka pa imate osećaj da je problem u stomaku.

Tvrdi izbočeni pivski stomak uzrokuje skupljanje visceralnih masti, dok je kod mekog reč o naslagama potkožne masnoće koje se nalaze bliže površini kože. Zbog toga je takav stomak mekši na dodir.

2. Imate genetske predispozicije za nakupljanje visceralnih masnih naslaga

Mnogi će se zapitati šta uzrokuje skupljanje visceralne masti. Zavisi od pola, godina, hormona, ali i gena.

Geni mogu biti jedan od uzroka tvrdog stomaka
Geni mogu biti jedan od uzroka tvrdog stomaka foto: Profimedia

Istraživanje sprovedeno 2017. godine otkrilo je da gotovo 50 posto distribucije masti određuje genetika.

3. Muškarci su skloniji stvaranju takozvanog pivskog stomaka

Drugo istraživanje otkrilo je da su žene pod većim rizikom od razvoja zdravstvenih problema uzrokovanih povećanim masnoćama u telu, ali zato se kod muškaraca češće stvara takozvani pivski stomak.

4. Previše sedite

Ishrana i životni stil takođe igraju važnu ulogu. Sedilački način života povezuje se s viškom visceralne masti. Problem mogu uzrokovati i premalo telesne aktivnosti, ishrana s visokim udelom masnoća i prerađena hrana.

Kod žena je izražena veća verovatnoća od stvaranja potkožnih nego visceralnih masnoća, iako, kad uđu u menopauzu, počinju da skladište visceralnu mast.

5. Ne hranite se zdravo

U časopisu "American Journal of Clinical Nutrition" objavljeno je istraživanje kojim je dokazano da povećan unos rafinisanih žitarica može povećati količinu masnoća koje se skupljaju u području stomaka. S druge strane, to nije slučaj s žitaricama od celog zrna i one će učiniti vašu ishranu zdravijom.

Stručnjaci upozoravaju da su zdravstveni rizici poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, a koje uzrokuje višak visceralnih masnih naslaga, prisutni čak i ako nemate problem sa debljinom. Prema istraživanju objavljenom u "Annals of Internal Medicine" 2015. godine, ljudi s pivskim stomakomzdrave težine i dalje su imali veći rizik od smrti u odnosu na ljude koji nisu imali povećanu količinu visceralne masti.

Kako se rešiti tvrdog stomaka?

Sad kad znate šta je uzrok ovog problema, kao i moguće rizike, vreme je da ga se rešite. Gubitak samo pet do deset posto telesne težine će umanjiti količinu visceralne masti za 25 do 40 posto. Veliku razliku može napraviti konzumacija celovitih žitarica i smanjivanje unosa šećera. Takođe, važno je izbegavati sedenje i pronaći vreme za izvođenje kardio vežbi koje dokazano pomažu u uklanjanju visceralne masti.

Ako imate tvrd pivski stomačić, nem paničite, nego to shvatite kao znak da je vreme za zdrave promene koje su uvek dobrodošle.

BONUS VIDEO: TINEJDŽERI LETELI PO DRUMU! Žestok sudar kamioneta, pravo čudo da NIKO NIJE POGINUO! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.