ZBOG KONTRACEPCIJE SAM DOBILA MOŽDANI UDAR! Paralizovalo mi se lice, sve se desilo za 3 meseca!
Oporavlja se od moždanog udara, Foto: Printscreen Facebook

oprez

ZBOG KONTRACEPCIJE SAM DOBILA MOŽDANI UDAR! Paralizovalo mi se lice, sve se desilo za 3 meseca!

Od moždanog udara joj se paralizovalo lice!

Objavljeno: 08:46h

Britanka Izi Foks (28) u februaru ove godine dobila je moždani udar koji joj je paralizovao lice i ruku, tvrdi da su paralizu izazvale kontraceptivne pilule koje je uzimala.

Izi, inače majka dvoje dece, pilule je počela da uzima pre tri meseca, a kaže kako lekari ne vide štabi drugo moglo da bude razlog moždanog udara.

Da nešto nije u redu primetila je kad je odjednom počela da mrmlja i više nije mogla razgovetno da govori, a jedno joj je rame 'palo' i ruka joj je bila preslaba da je podigne. Njena majka, koja je tada bila s njom, sa užasom je posmatrala kako joj se ćerka gubi, pa je pozvala Hitnu pomoć. Na putu do bolnice razmišljala je o tome da može da ostane paralizovana. Srećom, oporavila se, osim što joj deo lica još trne. Zauvek je odbacila hormonalnu zaštitu i odlučila je da koristi kondome.

- Nalazi nisu pokazali nikakav drugi uzrok, nemam genetske predispozicije za moždani udar, otkucaji srca su mi uredni, kao i krvna slika - objasnila je Izi

Na šta bi trebalo obratiti pažnju pre početka korišćenja pilula?

Moždani udar može da bude uzrokovan ugruškom koji začepi arteriju i onemogući protok krvi kroz nju (ishemijski moždani udar) ili pucanjem krvne žile i prodiranjem krvi u okolno tkivo (hemoragijski moždani udar).

Čak 85 posto moždanih udara je uzrokovano krvnim ugruškom a, kako kaže ginekolog doc. dr. sc. Ivan Fistonić, žene koje piju kontraceptivne pilule imaju nešto veći rizik od stvaranja krvnog ugruška, tačnije 0,6 puta veći od ostatka populacije.

- Kod žena koje piju pilulu rizik od ugruška se može dodatno smanjiti ako se dobro prouči njihova anamneza, da se vidi postoji li genetska predispozicija za pojačano zgrušavanje krvi - objasnio je dr. Fistonić koji kaže i da je nakon toga potrebno da se urade laboratorijski pregledi koje će pokazati kolikio je kod žene faktor zgrušavanja, i kakve su druge vrednosti.

- Ako postoje kontraindikacije za pilulu preporučuje se kontracepcija u obliku prstena za vaginu (kontracepcijski vaginalni prsten) ili ona koja ide preko kože,kontracepcijski flaster - objašnjava dr. Fistonić, ali napominje i da pilula, osim što je dobra i sigurna kontracepcija, ima i druge dobre strane.

- Kontraceptivna pilula dokazano smanjuje mogućnost obolevanja od karcinoma maternice, jajnika i creva - kaže dr. Fistonić, a napominje i da pilula umanjuje ciste na jajnicima, smanjuje i mogućnost izvanmaternične trudnoće.

Izi, koja je imala moždani udar nakon što je počela da pije pilulu, kaže da joj se u telu stvorio ugrušak koji je zablokirao protok krvi u žilama koje opskrbljuju mozak, dodaje i da je srećna jer je, s obzirom na tip moždanog koji je pretrpela, ostala sa minimalnim posledicama, ali je ipak pretrpela psihički šok.

- Bila sam ljuta i pitala sam se ono što se zapita većina u sličnoj situaciji, 'Zašto baš ja' - priča Izi koja je morala da nauči da se nosi sa paralizom ruke.-

- Bio je to sasvim normalan dan koji sam provodila sa sinom, a kako petkom ne radim došla je i moja majka i spremali smo se na ručak u lokalni pub. Kad smo se vratili kući i kad sam sela da odmorim, krenula sam mami nešto da pričam i shvatila da ne mogu da izgoovrim svaku reč već da zamuckujem. Ne sećam se šta sam hela da kažem, ali znam da je počinjalo na slovo 'p' pa sam samo ponavljala 'p, p, p', pa je majka mislila da hoću da piškim. Onda sam počela da mumlam, a ona je pomislila da se glupiram, što ne bi bilo čudno.

Pitala me je šta mi je i rekla sam joj da se ne osećam dobro - prisetila se Izi, koja nije mogla ni ruku da pomakne, a i srce joj je jače lupalo. Majka ju je pogledala i pitala: 'Da nemaš moždani', na što je Izi odgovorila 'Mislim da da. Odmah su pozvale Hitnu pomoć koja ju je prevezla u bolnicu.

Lekari su je odmah pitali da li može da se nasmeje, što nije mogla, kao ni na podigne ruku. Naime, to su jedni od prvih pokazatelja moždanog udara. Budući da njen osmeh nije bio simetričan nego joj je jedna strana lica 'visila' te s obzirom na to da nije mogla obe ruke da podigne iznad glave, znali su da ima moždani udar.

Nakon toga joj se desna ruka skroz paralizovala, pa joj je najveći strah bio da će se paraliza dalje širiti telom. Srećom nije, a za par dana joj se vratio i osećaj u ruci, pa joj je sada još samo deo lica utrnut. Odmah su je skinuli sa hormonalne kontracepcije.

Ranije u mladosti je Izi dobijala hormonalne kontracepcijske injekcije, ali kaže da je zbog njih skoro ostala neplodna pa se pre svake trudnoće lečila protiv neplodnosti. Zato se sada odlučila za pilulu, ali ispalo je da ta tableta hormona nije nasrećnije rešenje.

Bonus video

(Espreso.co.rs/24 sata hr.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.