BLAGO IZ DVORIŠTA! OVAJ NARODNI LEK MORATE DA ZNATE: Leči srčane bolesti, čisti pluća i bubrege (RECEPT)
Ova biljka je jako otporna na hladne zime ali se leti mora malo zaštititi od sunca i toplote!, Foto: Printscreen / Wikipedia

NEVEROVATNO!

BLAGO IZ DVORIŠTA! OVAJ NARODNI LEK MORATE DA ZNATE: Leči srčane bolesti, čisti pluća i bubrege (RECEPT)

Ova biljka je jako otporna na hladne zime ali se leti mora malo zaštititi od sunca i toplote

Objavljeno:

Jagorčevina je biljka koja je rasprostranjena po Evropi, delovima Azije i Afrike. Cvetava među prvima , ima lekovita svojstva i lako se gaji. Ima kratak smeđi koren , prizemne listove raspoređene u rozetu. Cvetovi su krupni, dvopolni, raspoređeni na dugim stapkama koje su prekrivene dlačicama.

Ženski cvet jagorčevine je zeljasta biljka koja naraste od 10 do 30 cm u visinu. Mogu biti beli, svetložuti, crveni i ružičasti. Oplodnja je moguća samo između različitih cvetova.

Muški cvet jagorčevine je biljka koja najranije cveta u Evropi. Na srednjovekovnom latinskom jeziku prima rosa, u prevodu „prva ruža“.

Ova biljka je jako otporna na hladne zime ali se leti mora malo zaštititi od sunca i toplote. Sve jagorčevine su višegodišnje biljke. Mogu biti sobne i vrtne biljke.

Uslovi za gajenje jagorčevine

Najviše joj odgovara temperatura od 10 do 15 ˚C tokom zime i 20 do 22˚C tokom leta. Ukoliko je zimi temperatura niža od 10˚C ne moramo se brinuti oko biljki. Jedino ako je iz kuće iznesemo naglo napolje može da uvene. Zalivanje je važno jer biljka ne voli da zemlja bude suva, ali isto tako ne treba preterivati da biljka istrune.

Prihranjuje se u proleće jednom kada počinje da pupi, a za vreme cvetanja na 15 dana. Jagorčevina se lako razmnožava, seme se poseje u kasno proleće ili rano leto. Nakon 20 do 30 dana se mogu presaditi na ciljano mesto.

Od lekovitih materija jagorčevina sadrži: natrijum, kalcijum, saponin, primaverin, primulaverin, a u samom cvetu flavonoide. List sadrži mnogo vitamina C, karoten, kristalizovane jaglačne kiseline. Korišćena je kao analgetik i antipiretik. Korišćena je za lečenje spazma, paralize. Deluje na smanjenje upale, protiv groznice.

Ova biljka je jako otporna na hladne zime ali se leti mora malo zaštititi od sunca i toplote!
Ova biljka je jako otporna na hladne zime ali se leti mora malo zaštititi od sunca i toplote!foto: Printscreen / Wikipedia

Lek ne treba prepisivati trudnicama i bolesnicima osetljivim na aspirin i onima koji uzimaju antikoagulativne lekove. Jagorčevina pročišćava krv. Eliminiše iz organizma uzročnike reume i kostobolje. Ko je sklon oboljenjima mišića i ligamenata treba da pije čaj od jagorčevine svakodnevno. Jagorčevina osigurava miran i lak san. Čuva nerve i zdravlje inače.

Potrebno je 50 grama jagorčevine, 25 grama lavandinog cveta, 10 grama hmelja i 15 grama kantariona. Jednu punu kašiku ove mešavine preliti sa četvrtinom litra vrele vode, pa ostaviti da odstoji tri minuta. Pije se pred spavanje, veoma vrelo, koliko god se može podneti, zaslađeno sa malo meda.

Ako skuvamo koren jagorčevine dobićemo čaj za izbacivanje peska iz bubrega. Može se zasladiti sa medom. Od cveta jagorčevine koji se bere u proleće možemo napraviti dragoceno vino od jagorčevine, tako što ćemo napuniti flašu od 2l cvetom i preliti belim vinom. Bocu treba držati na suncu dve nedelje. Srčani bolesnici treba da uzimaju po dva do tri gutljaja ovog vina po potrebi.

Čaj od jagorčevine: Jedna kašičica jagorčevine preliva se sa četvrtinu mililitra vrele vode i ostavi da odstoji kratko vreme.

Kako još da koristimo jagorčevinu? Početkom marta počinje da cveta, mladi listovi se koriste za salatu. Skuvan krompir iseckan na kolutove se posoli, posle se iseckana jagorčevina , prelije maslinovim ulje i sokom od limuna. Sušeni koren se koristi kao lek kao i cvetovi i listovi ako su obrani po sunčanom vremenu. Malo se prosuše, jedan dan.

Prolećni umor Usitniti 10 g suvog korena jagorčevine, 10 g cvetova majčine dušice i 10 g anisa. Mešavina se prelije sa 2,5 dl kipuće vode i procedi, pije se jedna šolja dnevno.

Za pročišćavanja krvi Potrebno je 50 g jagorčevine, 50 g pupoljaka zove (zelene, neotvorene drške cveta), 15 g koprive i 15 g korena maslačka. Puna kašičica ove mešavine se sipa u četvrtina l kipuće vode i ostavi da odstoji tri minuta. Nakon toga se procedi, po potrebi zasladi medom.

BONUS VIDEO:

ESPRESO TVITER: Tina Ivanović!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.