TOLIKO SE ZNOJIM DA MI SE ZIMI ZALEDI ODEĆA, A TELEFON KVARI: Ispovest devojke koja zbog BOLESTI proživljava PAKAO
Sofi ima problem sa znojenjem od detinjstva, Foto: Printscreen/Instagram/sweaty_sophie

OČAJNA

TOLIKO SE ZNOJIM DA MI SE ZIMI ZALEDI ODEĆA, A TELEFON KVARI: Ispovest devojke koja zbog BOLESTI proživljava PAKAO

Znoji se uglavnom na području dlanova, tabana i ispod pazuha, a nosi samo crnu i belu odeću

Objavljeno:

Studentkinja komunikologije iz Teksasa Sofi Dvaj (20) pati od hiperhidroze ili preteranog znojenja, poremećaja zbog kojeg se znoji 10 puta više nego prosečna osoba, a koji joj je dijagnostikovan još u detinjstvu, nakon što su joj se deca u vrtiću rugala jer su mislili da se upiškila u gaće. Njeno znojenje je toliko ozbiljno da joj se zimi na hladnoći odeća zamrzne, a da bi nadoknadila izgubljenu tečnost dnevno mora da popije 5,7 litara vode.

Znoji se uglavnom na području dlanova, tabana i ispod pazuha, a nosi samo crnu i belu odeću. Od ovog poremećaja navodno u Velikoj Britaniji pati jedna do tri osobe od njih sto, a u SAD-u oni koji imaju ovo stanje čine 2,8 posto ukupne populacije. Kad priča o svom problemu, Sofi ističe da se znoji toliko da joj gotovo nikad nije prijatno.

- Zime su ipak najgore jer se znojim iako se s mene cedi hladna voda - kaže. Dodaje kako zna da mora toplo da se obuče, ali i da unapred zna da će joj znoj 'probiti kroz slojeve odeće', i da je to čini veoma nesrećnom.

Njeni roditelji, Vilijam koji radi za NASA-u i majka Hajdi kažu da je već s dve godine Sofi počela nekontorlisano da se znoji, toliko da malo starija sestrična nije htela da je uhvati za ruku jer joj je bilo 'odvratno'. Ipak, kako se i Vilijam znojio nešto više nego je uobičajeno, mislili su da je na oca i tome nisu pridavali previše pažnje. Kad misli o školi, Sofi se seća da je stalno brisala ruke o odeću, ali su i dalje bile mokre.

- Ostavljala sam "bare" iza sebe i druga deca nisu htela da se druže sa mnom - kaže Sofi prisećajući se kako ju je jednom učiteljica pitala 'da li je imala nezgodu kad je tako mokra'.

- Naravno da su se druga deca smejala, imali smo osam godina. Grozno mi je bilo - kaže.

Nakon toga su je roditelji odveli kod lekara i dijagnostikovana joj je hiperhidroza, preterano znojenje nekih delova tela - u njenom slučaju stopala, dlanova i pazuha, koje se javlja u detinjstvu. Zbog ovog poremećaja je dobila još neka neprijatna oboljenja, poput kožnog ekcema na stopalima.

- Već nekoliko telefona su mi se pokvarili kompjuter i telefon zbog mokrih ruku, a s vožnjom se stalno mučim jer mi volan beži - ispričala je Sofi koja priznaje da je oduvek htela da se školuje za lekara, ali da zna da za nju to nije opcija. Jer, kaže, ko bi hteo da ga neko s lepljivim rukama pregleda, a kamoli s rukama s kojih se znoj cedi.

Prepisani su joj brojni tretmani, uključujući i iontoforezu gde su ruke u vodi i tretiraju ih električnim nadražajima, ali ništa joj nije pomoglo. Verovatno bi joj pomogao tretman s botoksom koji rade plastični hirurzi, ali njega ne može da priušti, budući da košta preko hiljadu dolara i ponavlja se svakih šest meseci.

Sofi nastoji da se prilagodi svojoj bolesti, sa sobom uvek nosi nešto da se obriše i nosi samo određenu vrstu odeće.

- Nikad me nećete videti u sivom, a crno i belo nosim retko jer se u tim bojama mrlje od znoja najbolje vide. Odeću biram pažljivo, treba mi neki materijal o koji mogu da se obrišem, a da se ne vide mokre fleke odmah - kaže Sofi koja i kad je napolju s prijateljima redovno odlazi u WC da osuši ono što je na njoj. Ni izlasci joj nisu bili lagani.

- Sećam se jednog dejta kad je dečko, nakon što sam mu rekla za svoj problem jer uvek to odmah spomenem, sve vreme samo o tome pričao i pokušavao da se šali na temu znojenja, do te mere da sam želela da mu kažem da promeni temu. Ne volim kad me neko definiše na osnovu mog stanja, kao da je to najvažnija stvar o meni - kaže Sofi koja je u srednjoj školi napokon stvorila prijateljstva s nekolicinom ljudi koji nisu na njoj videli samo njen poremećaj.

Ona s tim pokušava i da se šali, pa kaže da se oseća kao superheroj jer joj ruke postanu mokre ako samo misli na znojenje.

- Da, to je najjadnija moć ikad, ali eto - kroz smeh kaže Sofi koja ističe da svako s nekim poremećajem koji se ne može promeniti kao što je njen može ili biti jadan ili preuzeti kontrolu nad svojim stanjem.

- Želim otvoreno da pričam o tome, nemam čega da se stidim jer ću ionako ceo život provesti s tim, zašto da onda bežim od toga - zaključuje Sofi koja i na društvenim mrežama otvoreno priča o svom problemu.

BONUS VIDEO: U DELIĆU SEKUNDE SPASILA DETE OD SIGURNE POGIBIJE! Posle ovoga shvatićete da nema ničeg jačeg od majčinskog instinkta! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.