ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ovih 7 NAMIRNICA sadrži iznenađujuće velike količine SOLI, pokušajte da ih IZBEGAVATE
So je tihi ubica, Foto: Profimedia

zdravlje

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ovih 7 NAMIRNICA sadrži iznenađujuće velike količine SOLI, pokušajte da ih IZBEGAVATE

Slani namazi poput margarina sadrže velike količine soli – zato pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima

Objavljeno:

U hrani koju svakodnevno konzumiramo ima mnogo više soli nego što nam se čini na prvi pogled. Proverite na našoj listi da li ste dovoljno informisani kad je u pitanju količina soli u pojedinim namirnicama.

Stručnjak za zdravu ishranu Britanske fondacije za zdravlje srca (BHF), Viktorija Tejlor, poziva na oprez kad su u pitanju ove namirnice.

1. Sir i maslac

Dodavanje maslaca u rižoto da bi bio kremast ili parmezana na omiljenu testeninu neće samo pojačati kalorijsku vrednost obroka i opteretiti ga zasićenim mastima već uz njih dolazi i dodatna so na koju niste računali. Odrecite se ovih navika da biste izbegli preterani unos soli u organizam i očuvali vitak struk.

2. Umaci

Umak od soje, umak za ribu, pa čak i kečap – svi ovi dodaci obogatiće ukus vašem jelu, ali će ga istovremeno opteretiti dodatnom količinom soli. Budite štedljivi, ne treba vam još soli!

3. Slani namazi

Slani namazi poput margarina sadrže velike količine soli – zato pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima i odaberite onaj s najmanje dodane soli. I ostali ukusni namazi, poput kikiriki putera ili krem sireva, takođe mogu sadržati dodanu so. Budite oprezni, čitajte deklaracije i pažljivo u ishrani dozirajte ove namirnice.

4. Slani zalogaji

Kapare, inćuni i masline vaše će jelo opteretiti dodatnim količinama soli. Ukoliko pokušavate smanjiti so bolje se odlučite obogatiti ukus jela začinskim biljkama, limunom, lukom ili crnim biberom.

5. Hleb

Dok biramo omiljeni hleb retko pritom razmišljamo o dodatnim količinama soli koje sadrži. Izbegavajte hleb i peciva koji na površini imaju mrvice krupne soli ili je testo obogaćeno maslinama – preskočićete dodatne količine soli za taj dan. Čitajte deklaracije – iznenadiće vas kako količine nutrijenata variraju od proizvoda do proizvoda!

6. Krompiri

Jela od krompira dežurni su krivci – posebno se čuvajte krompira pečenog u kori u kojeg kuvari prethodno utrljaju veće količine soli, unapred posoljenih porcija pomfrita ili pečenih kruompirića. Čipseve ne moramo ni spominjati!

7. Slatke poslastice

Trend slatko-slanih ukusa kao što je slana karamela možda jeste po vašem ukusu, ali ubacio je so u jela koja su prethodno bila bez soli. A možda i nisu! Čitajte deklaracije na proizvodima i iznenadićete se količinama soli u slatkim namirnicama poput keksa i kolačića.

BONUS VIDEO:

Kurir dnevni horoskop za 21.02.2019.

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.