DOKTOR OTKRIO RECEPT ZA DUG ŽIVOT: Sada ima 100 godina, a sa 95 je otišao u penziju! OVO JE NEVEROVATNO!
Dokaz da je sve moguće jeste doktor Elsvort Verham, proslavljeni kardiohirurg koji je nedavno napunio 103 godine, Foto: Printscreen/Epovid

Verovali ili ne

DOKTOR OTKRIO RECEPT ZA DUG ŽIVOT: Sada ima 100 godina, a sa 95 je otišao u penziju! OVO JE NEVEROVATNO!

I dan danas mu ni za što nije potrebna tuđa pomoć, sve radi sam bez problema, vrt uređuje i do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez poteškoća, lift izbegava, čak se ne oslanja ni na štap

Objavljeno:
  • 107

Verujete li da na svetu postoji osoba koja je u mirovinu otišla sa 95 godina?!

Šta je dobro za zdravlje ovaj lekar je lično ispitao, pa se u skladu s tim počeo hraniti, a rezultat svega toga je što i u 103. godini života živahno ide uz stepenice, sređuje vrt, a ne koristi čak ni štap za hodanje...

Dokaz da je moguće jeste doktor Elsvort Verham, proslavljeni kardiohirurg koji je nedavno napunio 103 godine!

Simpatičan deda u životu je prošao sve i svašta, uključujući i Drugi svetski rat, u kojem je učestvovao i radio kao lekar, a svoje zanimanje je oduvek voleo.

- Znate ono kada ljudi kažu da imaju životni poziv? Ja osećam da je moj bio lekarski. Nikada to nisam dovodio u pitanje – rekao je u intervjuu za Fox News.

Upravo njegov poziv ga je naterao da realno i izbliza sagleda sve posledice loših životnih navika, jer je kao proslavljeni hirurg mnogo puta video srce, krvne žile i pluća uništena hranom, pušenjem, nedovoljnom količinom sna i premalo kretanja.

foto: Printscreen/Epovid

Još pre više od 60 godina, Elsvort je odlučio da promeni ishranu i svom telu podari zdrave namirnice. Kako se meso tada smatralo hranom bogatom važnim namirnicama, on je odlučio da to lično ispita i uveri se. Sproveo je istraživanje i došao do zaključka da proteini iz životinjske masti iz mesa povećavaju nivo holesterola, pa je njegova odluka bila da pređe na vegetarijansku i vegansku ishranu.

Takođe, on svakoga dana spava 8 do 9 sati, a budi se u 5 ujutru. Elsvort veruje da je za njega najbolje da jede dva puta dnevno, a za doručak su obavezne integralne žitarice s bademovim mlekom.

Ostatak dana, ovaj poštovani doktor provodi vreme sa porodicom i vežba tako što sređuje svoj vrt – kosi travu i obrezuje ruže i dekorativno žbunje.

foto: Printscreen/Epovid

Zahvaljujući ovakvom stilu života, Elsvort je prestao da radi operacije tek u 74. godini, čak dve godine kasnije nego što zakon nalaže, a do svoje 95-e je predavao na univerzitetu i bio mentor mlađim lekarima tokom velikih operacija, a kada zatreba, priskakao je u pomoć.

I dan danas mu ni za što nije potrebna tuđa pomoć, sve radi sam bez problema, vrt uređuje i do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez poteškoća, lift izbegava, čak se ne oslanja ni na štap.

Penzionerske dane provodi u društvu 14 godina mlađe supruge Barbare, koju je upoznao davne 1948. godine u bolnici u kojoj je radio kao šef hirurgije, a ona bila na praksi za medicinsku sestru.

“Kada sam jednom izašla s njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili” – priznaje Barbara, koja je imala 21. godinu kada je upoznala Elsvorta. Iz braka dugog 60. godina imaju petoro dece – četiri sina i jednu ćerku, kao i osam unučića.

Doktor veruje da je tajna dugovečnosti u pravilnoj prehrani i aktivnom životu.

“Ako imate holesterol blizu donje granice, male su šanse da doživite srčani udar. Ja se uopšte ne bih ni uznemirio kada bih osetio bol u grudima, znao bih da nije ništa” – kaže Ellsworth.

On smatra i da je za njegove navike zaslužno interesovanje za zdravlje, koji čak ni sada ne jenjava.

“Uvek me je zanimalo da istražim sve, čak me i sada zanima. Uživam u životu” – zaključuje 103-godišnji lekar.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media