NEKI LEKARI TVRDE DA KETO DIJETA UBIJA RAK: Šta je prava istina?
Neki naučnici kažu da je keto dijeta lek koji uklanja jedan od temeljnih goriva za bolest - glukozu!, Foto: Printscreen / Youtube

DIJETA

NEKI LEKARI TVRDE DA KETO DIJETA UBIJA RAK: Šta je prava istina?

Neki naučnici kažu da je keto dijeta lek koji uklanja jedan od temeljnih goriva za bolest - glukozu

Objavljeno:

Superpopularnu keto dijetu neki kritikuju, dok drugi tvrde kako su putem nje poboljšali zdravlje i da im je promenila život. Osnova keto dijete jeste ta da prehranu organizujete tako da vam organizam ne sagoreva glukozu već masnoće.

Upravo bi to stanje ketoze moglo, u teoriji, kažu neku naučnici izgladneti i ćelije raka koje se hrane upravo glukozom. Za keto dijetu pobornici već sada posvećeno tvrde kako poboljšava raspoloženje i kod epileptičara smanjuje količinu i jačinu epileptičnih napada. Ipak, povezanost između keto dijete i raka jeste ljudski metabolizam, piše Big Think.

Dvadesetih godina nemački biohemičar imena Otto Warburg primetio je kako se ćelije raka "napajaju" drugačije od zdravih ćelija. One su potpuno zavisne od šećera, pa ako im oduzmemo izvore šećera - te će ćelije izgladneti.

Dietarytherapies.com navodi faktore koji su važni za tu teoriju. Više od polovine kalorija u standardnim dijetama dolazi iz ugljenohidrata. Konzumiranje ugljikohidrata povećava količinu glukoze u krvi, a onda i povećanu količinu insulina. Posao je insulina da "prebaci" glukozu iz krvi u ćelije.

Ćelije raka najčešće imaju puno više receptora za insulin od normalnih ćelija. Ako ograničimo unos ugljenihhidrata prekidamo toliko prenošenje glukoze u ćelije raka. Onda telo, da ne gladuje, počinje koristiti masnoće kao izvor goriva.

Jetra deo te masnoće pretvori u molekule energije imena ketoni. Većina se ćelija u telu vrlo brzo prilagodi na "ketonsku prehranu", ali ne i ćelije tumora, jer one nisu tako fleksibilne. Jedan od naučnika koji čvrsto veruje u važnost keto dijete u borbi protiv raka je Dr. Thomas Seyfried, profesor s Boston Collegea.

On odgovorno tvrdi kako je keto dijeta za neke vrste raka bolja i od hemoterapije, a deli i relativno kontraverzni stav da je rak prvenstveno mitohondrijska metabolička bolest. "Zove se ketogena metabolička terapija. Ketogena dijeta nije dijeta kao kad jedete kuvano povrće ili puno salata. To je esencijalno lek, a proces primarno pokušava ukloniti jedan od temeljnih goriva za bolest, što je glukoza, i radi tranziciju celog tela u ketone, koje stanice tumora ne mogu koristiti kao gorivo", kaže Seyfried. "To je koktel lekova, procedura i prehrane koji rade u sinergiji kako bi postepeno eliminisali tumor dok ostali organi ostanu zdravi i vitalni.

Cilj ove "metaboličke terapije", koja uključuje i ketogenu dijetu, jeste ne zatrovati organizam pa da pacijent iz svega izađe zdraviji nego što je krenuo." Neki kažu da Seyfried ima naviku skakanja par koraka unaprijed bez da je sproveo dovoljno naučnih istraživanja. Kritičari kažu da još nema dovoljno dokaza da je baš ketoza, a ne nešto drugo, uzrokovalo remisiju. Na kraju je jasno kako je dodatno istraživanja keto dijete i raka potrebno pre nego što lekari to počnu preporučivati kao samostalan tretman. "Većina rada je i dalje pred-klinička, što znači da se izvodi na životinjama a najčešće s tumorom mozga različitih vrsta. Neke su preliminarne studije napravljene i sa malim brojem pacijenata koji su u poslednjim fazama raka. Tako da ispred nas ima još jako, jako puno posla", kaže Angela Poff sa odseka za molekularnu farmakologiju i fiziologiju Univerziteta South Florida.

Na leto 2018. je pak naučni magazin Nature opisao kako su naučnici iskoristili keto dijetu kako bi pomogli da određeni lek protiv raka postane efikasniji nego što je pre bio. Odnedavno naučnici eksperimentišu s novom vrstom leka protiv raka imena PI3K(phosphatidylinositol-3 kinase) koji bi trebao blokirati "rast tumora". Ali ispostavilo se kako uzimanje tog leka uzrokuje i rast šećera u krvi, koji time poništava smisao leka.

U toj su studiji znanstvenici odlučili iskoristiti keto dijetu kao način da se kontroliše količina glukoze u krvi. "Keto dijeta se ispostavila kao savršeni pristup. Smanjila je zalihe glikogena, pa se glukoza nije imala otkuda ispuštati kao odgovor na PI3K inhibitor", kaže autor studije Weill Cornell sa Johns Hopkinsa.

"To sugeriše da ako možete blokirati rast glukoze i onda reakciju insulina, možete lekove s kojima baratate učiniti mnogo efikasnijima". Autori studije kažu kako to ne znači da sama keto dijeta nužno "jede i iscrpljuje" rak. Dodatno, primetili su da je grupa miševa koja je bila na keto dijeti ali nije dobivala nikakve lekove rak čak razvila i pre nego očekivanog.

BONUS VIDEO:

LEZBO AKCIJA ZAPALILA DRUŠTVENE MREŽE: Ove dve ukućanke su RAZMENJIVALE NEŽNOSTI u krevetu, a onda tražile DA SE KAMERE UGASE!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.