ŠTA ZNAČE CRVENE I BELE RANE U USTIMA? Ovo je glavni OKIDAČ za njihov nastanak!
Crvene i bele rane u ustima nisu uvek bezopasne, Foto: Profimedia

NEPRIJATNE I BOLNE

ŠTA ZNAČE CRVENE I BELE RANE U USTIMA? Ovo je glavni OKIDAČ za njihov nastanak!

Najviše neprijatnosti izazivaju tokom jela i pranja zuba

Objavljeno:

Afte su male ranice koje nastaju u usnoj šupljini, najčešće s unutrašnje strane usne ili obraza. Bezopasne su, ali vrlo bolne i iritantne. Dr med. Tanja Pekez Pavliško kaže da se za sada ne zna tačan uzrok nastanka afti, iako se često smatra da su uzrokovane virusom.

Kod nekih osoba povezane su sa stresom, menstrualnim ciklusima, a češće se javljaju kod osoba s tanjom sluzokožom. Afte su ranice čija je unutrašnjost bela ili žuta, a spoljni deo je svetlo crven. Najviše neprijatnosti izazivaju tokom jela i pranja zuba, a prolaze za nedelju do dve same od sebe. U slučaju afti nije nužan odlazak kod lekara ili zubara, osim ako potraju duže od tri nedelje ili se stanje pogorša, odnosno ako se često pojavljuju. Smatra se da je kod osoba koje su im sklone uobičajeno da se pojavljuju dva puta godišnje.

Mogući simptom retkih bolesti

"Za sada se ne zna tačan uzrok nastanka afti, iako se često smatra da su uzrokovane virusom i menstrualnim ciklusima. Češće se javljaju kod osoba s tanjom sluzokožom dok su pušači "zaštićeni" od afti jer imaju deblju sluzokožu. Nastanak afti može biti povezan i s uzimanjem određenih lekova, aspirina ili na primer onih namenjenih za lečenje osteoporoze. Nastaju i zbog mehaničkih povreda - četkice za zube, od napuklog zuba ili korektivnog aparata za zube, iritacije od začinjenih, kiselih i slanih jela, a mogu biti povezane i s nekim retkim bolestima. Okidač za nastanak afti je i stres, anksioznost i hormonske promene''', objasnila je Tanja Pekez Pavliško. Afte može uzrokovati i nedostatak određenih vitamina i minerala (gvožđa, folne kiseline, cinka ili vitamina B12), kao i alergije i osetljivost na određenu hranu. Žalfija i antiseptici pomažu

Tanja Pekez Pavliško objasnila je kako se leče, odnosno smanjuje neprijatnost kod afti: "Lečenje se sprovodi primenom lokalnih antiseptika za usnu šupljinu, čajem od žalfije i gelovima koji sadrže materije protiv bolova. Pre upotrebe gelova koji sadrže analgetike najbolje se posavetovati s lekarom ili apotekarom. Takođe je preporučljivo da jedete i pijete jela i pića neutralnog ukusa bez začina." Afte najčešće nastaju u periodu od 10. do 19. godine, a većini osoba spontano prestanu da se pojavljuju što su starije.

Tipovi afti

Mala afta - veličine je od 2 do 8 milimetara i obično traje od 10 dana do 2 nedelje.

Velika afta - je veća i dublja, može potrajati i nekoliko nedelja i može ostaviti ožiljak.

Više afti - skup od desetak manjih afti

Prevencija:

  • Upotrebljavati četkicu s mekanim vlaknima i nemojte praviti grube poteze prilikom pranja zuba
  • Izbegavajte hranu koja ima oštre ivice
  • Redovno perite zube, najmanje dva puta dnevno
  • Redovito posećujte stomatologa
  • Jedite uravnotežene obroke bogate vitaminima

BONUS VIDEO: GNJAVATORKA NA KUB! Kuče bi da spava, a mačka ne prestaje da ga čačka! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Miss7zdrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.