OVE GREŠKE SVI PRAVIMO SVAKI DAN: Ako prestanemo, IZBACIĆEMO SAV VIŠAK VODE IZ TELA ZA SAMO PAR DANA!
Višak vode u telu, ilustracija, Foto: Profimedia

NISMO NI SVESNI

OVE GREŠKE SVI PRAVIMO SVAKI DAN: Ako prestanemo, IZBACIĆEMO SAV VIŠAK VODE IZ TELA ZA SAMO PAR DANA!

Ukoliko sledimo ove savete, više nećemo imatati probleme!

Objavljeno:
  • 24

Neki od simptoma prekomernog zadržavanja vode u organizmu su natečeni prsti, ukočeni zglobovi, osećaj tromosti, naduti stomak.

U nastavku teksta donosimo 6 rešenja za ovaj problem, koji se često naziva i lažno gojenje.

1. Smanjite unos natrijuma

So deluje poput magneta na vodu u našem telu i tako je zadržava u organizmu u prevelikim količinama.

Čak i ako mislite da ne premašujete preporučenu količinu natrijuma od 2300 miligrama dnevno, možda se ipak varate. Naše telo treba 200 miligrama natrijuma da bi funkcionisalo. So se krije u jako puno namirnica, naročito u hrani koja se poslužuje u restoranima jer je reč o jeftinom pojačivaču ukusa.

Neki ljudi osetljiviji su na so od drugih. Kako biste znali jeste li među njima, napravite mali test: jedan sat nakon što ste pojeli obrok bogat natrijumom pogledajte svoje prste. Ostavlja li vam prstenje tragove ili imate osećaj da su prsti natečeni? Primetite li natečenost na prstima, to može biti znak da ste osetljivi na so.

2. Smanjite unos ugljikohidrata

Kao i so, i ugjikohidrati mogu uzrokovati zadržavanje viška vode u telu. Kada konzumirate ugljikohidrate, a ne koristite ih odmah za stvaranje energije, vaše telo pretvara ih u glikogen koji se sprema u mišiće za energiju.

Čisti glikogen čini oko jedan posto mišićne mase te oko osam posto jetrene mase. Sa svakim gramom glikogena koji se taloži na tim mestima dobijete i višak od oko 2,7 grama vode.

3. Pijte više vode

Kada konzumirate previše soli, telesne stanice "popiju" (i zadrže), svaku kapljicu vode koju nađu u organizmu. Žedne stanice prevare telo da misli da nije žedno, čak i kada je zapravo dehidrirano. Stoga, ako mislite da ste preterali sa soli u jelu, svakako popijte više vode nego inače.

Osim toga, ako ne pijete dovoljno vode, telo će zadržati vodu koja je već u telu kako bi sprečilo ozbiljnu dehidraciju. Jedna studija takođe je dokazala da konzumiranje pola litra vode pre jela potiče mršavljenje.

4. Uzmite magnezijum kao dodatak ishrani

foto: Profimedia

Jeste li znali da na prvi dan menstruacije žena zadržava najviše vode u telu? Kako ciklus ide dalje, hormoni koji kontroliraju zadržavanje vode vrate se u normalu. Brojka na vagi tada može biti obeshrabrujuća, ali to je zapravo mera mnogih stvari koje se događaju u telu, ne samo telesne težine. Mlađe žene pogotovo se mogu osećati naduto pre i tokom menstruacije. Kod smanjivanja osećaja nadutosti uzrokovanog hormonima pomoći može magnezijum kao dodatak ishrani. Studija objavljena u časopisu Journal of Women’s Health ustanovila je da uzimanje magnezijuma od 200 miligrama tokom menstruacije može smanjiti nadutost i dobijanje na kilaži.

5. Konzumirajte više kalijuma

Razmišljajte o kalijumu kao o jingu za natrijumov jang. Istraživanje objavljeno u American Journal of Kidney Disease povezalo je konzumiranje većih količina kalijuma s manjom količinom natrijuma u bubrezima, a time i s manjim zadržavanjem vode u telu i nižim krvnim pritiskom.

Dnevna prepruka je 4,7 grama kalijuma dnevno, a ovo je pet znakova da telu nedostaje kalijum. Osim što ćete izgubiti nešto kalorija (oko 100 kalorija u 20 minuta za osobu od 70 kilograma), više hodanja u svakodnevnom životu pomoći će i da se lakše rešite viška vode. Izbegavajte predugo sediti ili stajati na istom mestu jer telo tada takođe više zadržava vodu. Radite li sedeći posao, pokušajte svakih sat vremena prošetati barem pet minuta.

6. Vežbajte

Što je vežbanje intenzivnije, to će višak vode lakše odlaziti iz tela. Ne samo da ćete vežbama visokog intenziteta sagoreti više glikogena, već ćete pokrenuti i limfne čvorove. Umerena do energična vežba stimuliše krvotok i limfnu tečnost koji pomažu u uklanjanju viška vode iz ekstremiteta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media