AKO VAM JE NOS CRVEN: Nije SLUČAJNOST, evo zašto vam se TO DEŠAVA!
AKO VAM JE NOS CRVEN, Foto: Profimedia

RUDOLF

AKO VAM JE NOS CRVEN: Nije SLUČAJNOST, evo zašto vam se TO DEŠAVA!

Ona jeste tipična za lice, ali mogu u pitanju biti i obrazi i čelo i brada - objašnjava dr Rangarajan!

Objavljeno:

Ovih dana često možete da čujete da ste kao irvas crvenog nosa ili - vidi ga ovaj Rudolf, a u stvrai ljudi samo pokušavaju da vam kažu da vam se nos prilično crven aludirajući na zimu. Međutim, evo šta vam se zapravo dešava.

Rinolozi su napokon odlučili da nam objasne zašto imamo crven nos tokom ovog perioda godine, pogotovo zašto nam se nos odjednom zacrveni.

Dr Sandžit Rangarajan, profesor sa univerziteta u Teksasu, kaže da nos može da se crveni od više različitih stvari sa medicinske tačke gledišta. Prvi razlog je veoma uobičajena pojava, a to je rozacea (crvenilo izazvano popucalim kapilarima), pogotovo ona koju izazivaju akne.

- Ovo je upalna reakcija kože i ne mora da se javi samo na nosu. Ona jeste tipična za lice, ali mogu u pitanju biti i obrazi i čelo i brada - objašnjava dr Rangarajan.

Kada roze boja zahvati nos, onda on čak može da počne da otiče i ta pojava se zove rinofima. Ovo je u narodu poznato kao alk oholičarski nos. I, da, narid je u pravu. Rozacea može da nastane i od pretjeranog konzumiranja alk ohola, pri čemu pucaju periferni krvni sudovi, čime koža dobija bordo boju i otiče.

- Crven nos može da se javi od alergije ili upale sinusa. Ali kada je rozacea u pitanju, on je prilično gladak i gotovo da se sija - pojednostavljuje situaciju dr Rangarajan.

Martin J. Sitardi, rinohirurg sa Teksaškog univerziteta, kaže da je ovo stanje lokalne infekcije. Osim crvenila na zapaljenje mogu da ukazuju i curenje nosa, kijanja, temperatura. Ako se radi o zapaljenju kože oko nosa, onda bi trebalo konsultovati dermatologa da se utvrdi uzrok upale.

- Ako je crvenilo posljedica sinuzitisa, onda je neophodno primeniti anti-inflamatornu terapiju, a ukoliko situacija postane ozbiljna moglo bi doći i do operacije sinusnih komora - kaže dr Sitardi.

Vižej Ramakrišnan, profesor rinologije sa univerziteta u koloradu, kaže da je crvenilo nosa zaista medicinski poremećaj, jer se radi ili o iritaciji, ili o upali, ili o nekom hroničnom oboljenju koje za posljedicu ima ovako nešto.

- Međutim, moramo priznati da crvenilo nosa može da nastane i kada ste prehlađeni i previše duvate nos. To samo znači da imate nešto osjetljiviju kožu i da bi trebalo nečim da je tretirate - priznaje Ramakrišnan.

Džajan Pinto, hirurg sa univerziteta u Čikagu, objašnjava da prirodno povećan protok krvi kroz organizam može da dovede do crvenila nosa, a taj povećani protok može da bude posljedica visokog krvnog pritiska, neke emocionalne oscilacije, ali i alkoholizma.

- Ne volim što ovo moram da kažem, ali crven nos može da bude signal lupusa, jedne veoma ozbiljne bolesti. Kada je tou pitanju javlja se jarko crven osip preko lica u obliku leptira - kaže dr Pinto.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.