KURKUMA JE ZDRAVA: Imate li je u svojoj kuhinji?
U posljednje vreme sve se češće provode istraživanja kurkumina, sastojka koji se nalazi u ovom začinu, a za kojeg se već pokazalo da ima intenzivna lekovita svojstva, Foto: profimedia

lekovita kurkuma

KURKUMA JE ZDRAVA: Imate li je u svojoj kuhinji?

U poslednje vreme sve češće se provode istraživanja kurkumina, sastojka koji se nalazi u ovom začinu, a za kojeg se već pokazalo da ima intenzivna lekovita svojstva.

Objavljeno: 18:05h

U posljednje vreme sve se češće provode istraživanja kurkumina, sastojka koji se nalazi u ovom začinu, a za kojeg se već pokazalo da ima intenzivna lekovita svojstva.

foto: Profimedia

Začin koji u Aziji koriste stoljećima, osim što daje bogat i egzotičan ukus, zbog svojih lekovitih svojstava blagonaklono deluje na zdravlje našeg organizma. Naravno, reč je o kurkumi. U poslednje vreme sve češće se provode istraživanja kurkumina, sastojka koji se nalazi u ovom začinu, a za kojeg se već pokazalo da ima intenzivna lekovita svojstva.

U Aziji, osim kao dodatak jelu, koristi se u narodnoj medicini, posebno za tretiranje rana na koži i gastrointestinalnih bolesti. No lista zdravstvenih problema kod kojih pomaže ovaj začin znatno je duža. Sprečava zgrušavanje krvi, pomaže u lečenju depresije, može preventirati i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine kolesterola i hronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala. Iako još nije provedeno dovoljno istraživanja, dosada objavljeni rezultati pokazuju kako kurkumin može preventirati nastanak raka te usporiti njegov rast, a čini i hemoterapiju efektivnijom te štiti zdrave stanice, objasnili su lekari poznate Mayo klinike iz Sjedinjenih Američkih Država. Najnovije istraživanje pokazalo je kako kurkumin pozitivno deluje na zdravlje srca, odnosno, kod osoba koje se suočavaju sa zatajenjem srca, pomaže u boljoj funkciji pumpanja krvi po tijelu, do vitalnih organa. Naime, osobe sa zatajivanjem srca imaju smanjenu funkciju lijeve klijetke srca u koju se uliva krv iz pluća, a iz nje se krv pumpa najvećom žilom - aortom (žilom kucavicom) u celi organizam.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.