MAKEDONSKI AJVAR JE PRAVI: Ovo je ORIGINALNI RECEPT posle koga ćete zaboraviti na sve STARE VERZIJE
Makedonski ajvar, Foto: profimedia

STRAVIČAN

MAKEDONSKI AJVAR JE PRAVI: Ovo je ORIGINALNI RECEPT posle koga ćete zaboraviti na sve STARE VERZIJE

Sazrevanje crvene mesnate paprike prvi je znak iz vrtova da priprema zimnice može da počne!

Objavljeno: 09:05h

Višesatno ceđenje i miješanje pečenih paprika, postepeno dodavanje ulja i malo šećera, samo su neki od trikova za okus i teksturu, koji garantuju najbolji makedonski ajvar.

Sazrevanje crvene mesnate paprike prvi je znak iz vrtova da priprema zimnice može da počne. A na prvom je mestu definitivno mnogima omiljeni domaći ajvar.

Kako pripremiti najbolji Makedonski ajvar?

S obzirom da se oko sastojaka i načina pripreme ajvara vode brojne polemike, u ovom članku donosimo recept za Makedonski ajvar. Recept dolazi od tete Snežane u čijem se domu ovaj ajvar tradicionalno priprema po istom receptu. Pri odabiru sastojaka morate paziti da su potpuno dozreli i zdravi, bez oštećenja. Samo tako možemo biti sigurni da će ajvar biti ukusan kaže Snežana.

Kako se priprema ajvar pročitajte u nastavku.

Sastojci za makedonski ajvar

10 kg crvene paprike

5 kg plavih patlidžana

1 litar ulja

1 velika kašika šećera

so po želji

Postupak pripreme ajvara

Nakon što operete papriku ispecite je u pećnici. Odmah nakon pečenja papriku stavite u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati guljenje kore. Kada se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od semenki.

Zatim papriku složite u veliko cedilo ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscedile. Najmanje 3 sata su potrebna za dobro ceđenje paprike.

Patlidžane takođe pecite u pećnici, potom ih jednako kao paprike zadržite kratko u vrećici pa potom ogulite. Patlidžane je također potrebno ostaviti da se cede.

Kada se paprike i patlidžani ocijede, sameljite ih na ručnom aparatu za mlevenje mesa. Zatim sve zajedno prebacite u veliki lonac u kojem ćete kuhati i stavite na laganu vatru.

Tokom kuvanja smjesu je potrebno neprestano mešati, a ulje dodavati postepeno po jedan decilitar svakih 20 minuta. Mešajte neprestano jer ulje ne sme izaći na površinu.

Da li je makedonski ajvar gotov najlakše možete proveriti tako da drvenom kašikom ravno pređete po dnu lonca, nakon čega se treba vidjeti dno lonca. So i šećer dodajte pri samom kraju, odnosno u zadnjih 20 minuta kuvanja, uz stalno probanje okusa ajvara.

U međuvremenu, dok se ajvar kuva, potrebno je pripremiti staklenke za čuvanje ajvara. Čiste staklenke zagrijte u pekari na 50 stepeni i u njih spremajte ajvar dok je još topao.

Napunjene staklenke prekrijte sa krpom da ostoji 24 sata. Zatim na vrh svake staklenke stavite malo ulja, povežite i zatvorite poklopcima te čuvajte na hladnom i mračnom mjestu.

Savet plus

Priprema ajvara se može raditi i kuvanjem namirnica. Umesto pečenja paprike i patlidžana stavite ih u lonac i na laganoj vatri kuhajte oko pola sata, sve ostalo se radi isto kao kod pečenja. Za rezultat dobit ćete blaži ukus i svetliju boju ajvara. Prijatno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Narodni Lijek)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.