BILJKA CAR! Neverovatno je koje sve ZDRAVSTVENE PROBLEME LEČI JORGOVAN!
Domovina jorgovana je Balkansko poluostrvo, Foto: Beta / Dragan Gojić

LEKOVIT

BILJKA CAR! Neverovatno je koje sve ZDRAVSTVENE PROBLEME LEČI JORGOVAN!

Za lečenje se koristi cvet, list, kora i kora ljuske semena

Objavljeno:

Domovina jorgovana je Balkansko poluostrvo. Kao cvet omiljen je u hrišćanstvu u vreme Vaskrsa. U svojim obredima koristi se u egzorcizmu, reinkarnaciji, gatanju, vidovitosti, a raširena je i upotreba jorgovana kao psihofizička zaštita, itd.

Za lečenje se koristi cvet, list, kora i kora ljuske semena. Za lečenje reumatskih bolesti, i to naročito reume živaca te za lečenje navale krvi u jetru, što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre. Za lečenje probavnih tegoba kao što je dijareja, za liječenje to jest odstranjivanje glista iz creva.

Kora drveta i kora omotača ljuske sjemena koristi se za lečenje malarije, i to povratne malarije sa simptomima groznice praćene sa drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi se koriste za lečenje groznice i bolesti usta kod dece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su creva (slaba probava i pražnjenje creva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvetovi se koriste za lečenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine, posekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u nezi lica, kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnihorgana (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.

U literaturi se spominju i upotreba cvetova u magičnim obredima, i to za zaštitu, čišćenje – pročišćavanje kuće, soba, a koristili su se mirisni cvetovi kako bi oterali zle duhove te ujedno donosili pozitivnu energiju, blagoslov života kao vesnik radosti i dara života itd.

Ulje cvetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i lečenje reume kao i neuralgije živaca. U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti lečenja potištenosti.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Narodnilijek.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.