O POTEZU MLADOG LEKARA BRUJI CEO REGION: Nakon što je objavio OVAJ TVIT, VIŠE NEMA MIRA! (FOTO)
Dr Bojan Kozomara odlučio je da nesebično pruži pomoć svim ljudima kojima je potrebna, Foto: Profimedia, Printscreen/Twitter

BRAVO!

O POTEZU MLADOG LEKARA BRUJI CEO REGION: Nakon što je objavio OVAJ TVIT, VIŠE NEMA MIRA! (FOTO)

Za portal Espreso objašnjava zbog čega je na Tviteru odluči da tumači oftamološke nalaze pacijentima kojima je potrebno drugo mišljenje

Objavljeno: 17:56h
Bojana Kontić

Mr. sc. med. dr Bojan Kozomara, specijalista oftalmologije, privukao je ovih dana veliku pažnju na društvenim mrežama, nakon što je nesebično ponudio pomoć svim onim ljudima, kojima njegovo znanje i stručnost mogu biti od koristi.

Podstaknut činjenicom da se mnogi žale na privatne dokore za koje smatraju da "samo uzimaju pare", Bojan je na Tviteru pozvao sve pacijente koji imaju oftalmološke nalaze da mu se jave, kako bi dobili i drugo mišljenje.

"Evo da ne kažete da privatni doktor samo uzima pare... Ako imate oftamološke nalaze, slike dijagnostičkih pretraga na oku, a želite drugo mišljenje, slobodno ih pošaljite u DM. Biće mi zadovoljstvo da vam pomognem", napisao je dr Bojan na svom Tviteru.

Njegov gest je naišao na veliki odziv, a to je, pored humanosti, bio razlog da saznamo šta ga je navelo da bez ikakve nadoknade, pored punog radnog vremena i porodičnih obaveza, pomaže ljudima na ovaj način.

- Zaista nisam imao nikakav plan, niti imam neku skrivenu nameru. Jednostavno sam kroz svakodnevni rad sa pacijentima shvatio da su loše informisani, da jako teško dolaze do svojih doktora i da, iako imaju mnogo nalaza sa prethodnih pregleda sa kojima nam se javljaju, i dalje ne razumeju od čega boluju i koje su mogućnosti za njihovo lečenje, jer se sa njima malo razgovara - počinje Bojan svoju priču za portal Espreso.co.rs.

Kako kaže, već prvog dana se javilo između 30 i 40 ljudi, a svakim danom ih je sve više. Nakon što pogleda nalaze, Bojan nam je otkrio koji je sledeći korak.

- Napomenuo sam i u svojoj objavi da na ovaj način mogu samo da dam savet na osnovu nalaza koji mi se pošalju. Ipak je za većinu konačnih dijagnoza potreban detaljan pregled. A one koji su se javili sa pitanjem ja lično ne upućujem nigde, jer cilj ovog koncepta nije da se pacijenti javljaju na preglede meni. Naravno, mogu ako žele, ali ih savetujem da se jave svom nadležnom oftalmologu ili bilo kojem za kojeg misle da im može rešiti problem - naglašava on.

Među onima koji su ovakav doktorov potez podržali, našla se i jedna koleginica.

- Jedna koleginica, čije ime ne znam jer je njen profil pod drugim imenom, me je podržala i ja joj se od sveg srca zahvaljujem - ističe Bojan.

U Srbiji se, kada su državne bolnice u pitanju, na oftalmološke preglede čeka i po nekoliko meseci. Interesovalo nas je da li, i u kojoj meri, stanje pacijenta može da se pogorša za to vreme.

- Sve zavisi od stanja ili oboljenja. Oftalmologija je specifična po tome što je većina bolesti hronična, ali i po tome što se bol u oku javlja tek onda kada su oštećenja vida ili oka znatna i kada malo šta može da se uradi da bi se vid vratio u pređašnje stanje. Zbog toga su važne, naravno ako je to moguće, redovne godišnje kontrole - kaže Bojan i objašnjava šta je potrebno da bi se liste čekanja smanjile, a celokupna procedura poboljšala.

- Liste čekanja bi smanjio veći broj oftalmologa, ali i bolja prevencija, odnosno bolja edukovanost pacijenata. Mislim da se mnogi javljaju oftalmologu bez potrebe, te time uzimaju mesto i prostor onima kojima je pomoć stvarno potrebna.

Kada je odlazak kod privatnog lekara u pitanju, mnogi se na ovaj korak retko odlučuju, jer nemaju dovoljno novca ili smatraju da su pregledi isuviše skupi. Bojan objašnjava zbog čega je ovakvo mišljenje pogrešno, ali i na koji način stvari funkcionišu kako u celom svetu, tako i na našim prostorima.

- Ne znam šta može biti skupo za zdravlje, odnosno za vid. Skupi su i automobili, pa ih svi voze. Skupa su i letovanja i zimovanja, pa su sva rasprodata. Mi se moramo rešiti tog komunističkog i socijalističkog shvatanja da je zdravstvo besplatno. U kapitalizmu u kojem smo i mi sada, zdravstvo je biznis kao i svaki drugi, samo sa većom primesom humanosti od ostalih. I kada odete u razvijene zemlje vidite da i tamo pacijenti, bez obzira što su osiguranici državnih ili privatnih fondova zdravstva, sve više doplaćuju za pojedine vidove lečenja. Jer u današnje vreme ljudi jednostavno duže žive, bolesti se ranije otkrivaju, ali se od nekih i mnogo ranije obolijeva. Dijagnostičke metode koje danas imamo pre samo 20 ili 30 godina su bile nezamislive. Ipak, sve to košta, a izdvajanja u fondove su sve manja - zaključuje on.

Bojan Kozomara je rođen 1978. godine u Banja Luci, gde trenutno živi i radi. Završio je Medicinski fakultet 2004. godine, specijalizaciju iz oblasti oftalmologije 2009. godine, a od 2016. godine je Magistar medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije. Usavršavao se na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd i na Univerzitetskoj očnoj klinici "Karegi" u Firenci. Nagradu za najbolji naučni rad mladog oftalmologa, koju dodeljuje Fondacija Prof. Ljiljana Zergolen i Krešimir Čupak, dobio je 2011. godine. Član je Američkog udruženja za hirurgiju katarakte i refraktivnu hirurgiju (ASCRS), Evropskog udruženja za hirurgiju katarakte i refraktivnu hirurgiju (ESCRS), Hrvatskog udruženja za hirurgiju katarakte i refraktivnu hirurgiju (CSCRS) i Udruženja oftalmologa Republike Srpske. Napisao je veliki broj naučnih radov.

Bojanov nesebičan čin, vredan je svakog divljenja i podsticaj je svima koji mogu da pomognu, da to i učine!

BONUS VIDEO:Espreso intervju, Milovan Drecun


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.