OBRATITE PAŽNJU: Jedna promena u urinu može biti znak DA VAM OTKAZUJU BUBREZI!
JEDNA PROMENA U URINU MOŽE BITI ZNAK DA VAM OTKAZUJU BUBREZI, Foto: Profimedia

OPASNO

OBRATITE PAŽNJU: Jedna promena u urinu može biti znak DA VAM OTKAZUJU BUBREZI!

Na neke situacije morate posebno obratiti pažnju jer postoji mogućnost da vam otkazuju bubrezi

Objavljeno:

Uglavnom se urin ponaša onako kako treba i dobre je boje i ne ukazuje na bolesti, ali ukoliko primetite da je mutniji nego obično potrebno je da se obratite lekaru.

Ukoliko primetite da vam je urin zamućen nemojte odmah da paničite. Mutan urin jeste znak da nešto nije ok, ali postoji mnogo razloga zbog čega je on takav. Urolog dr Hajar Ajub ukazao je na to zašto urin može da bude zamućen.

Ne pijete dovoljno vode

Dehidratacija je često uzrok mutne mokraće, a ispijanje gaziranih sokova i kafe neće vam mnogo pomoći. Potrebno je da povećate unos vode. Bilo koje piće koje sadrži kofein može samo da pogorša vaše stanje.

Imate infekciju urinarnog trakta

Svaka žena strepi od urinarnih infekcija, ali im je isto tako i podjednako sklona. Urinarna infekcija obično inficira bešiku i uretru i može da dovede do dehidratacije, zatvora ili samo do ometanog pražnjenja bešike. Infekcija može da se tretira antibioticima i najbolje je da se što prije javite ljekaru i započnete terapiju.

Imate vaginitis

To je zapravo upala vagine i može da dovede do zamućenja urina sa povećanim sekretom iz vagine koji je neprijatnog mirisa, izaziva svrab i možda bol tokom se*sa. Može da se razvije i kao posljedica alergijske reakcije na neke hemikalije koje izazivaju iritaciju, kao što su parfemisani proizvodi i sapuni.

Imate se*sualno prenosivu bolest

One poput gonoreje i hlamidije izazivaju zamućenje urina, a posebno u ranim stadijumima bolesti. Ove bolesti obično izazivaju sekret koji dovodi do zamućenja urina. Obavezno se javite ljekaru kako bi vam odredio terapiju.

Imate kamen u bubregu, ili oba bubrega

Kamenje u bubregu može da bude veoma nezgodno jer izaziva bol dok prolazi i izlazi napolje. Dok prolazi kroz kanale, kamenje može da izazove krvarenje i zamuti urin.

Vaš urin možda ima u sebi malo krvi

Ukoliko se krv pojavi u mikroskopskim tragovima u urinu, izazvaće zamućenje. Uzrok može da bude kamenje u bubregu, uvećana prostata, ali u retkim slučajevima i rak urinarnog trakta.

Imate hronično oboljenje bubrega

Rijetko se javlja kod osoba koje su dobrog zdravlja, ali hronična bolest bubrega može da izazove zamućenost urina. Ona predstavlja opadanje funkcije bubrega čija je glavna uloga da čiste krv od metaboličkog otpada. Drugi simptomi su mučnina, umor, otežano disanje, grčevi u mišićima i žuta koža.

Imate dijabetes

Dijabetes je hronično oboljenje koje se razvija kada je količina glukoze u krvi velika. Insulin, hormon koji proizvodi pankreas, pomaže u regulaciji tog šećera i njegovo iskorišćavanje njega kao energije. Kada telo ne proizvodi dovoljno insulina ili ga ne koristi dovoljno, šećer ostaje u krvi umjesto da se transportuje u druge ćelije.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.