DRŽALA SAM KETO DIJETU 30 DANA: Pretrpavala sam se PROTEINIMA I AVOKADOM, evo šta mi se dogodilo nakon 30 DANA
Držala sam KETO DIJETU 30 dana, Foto: Pixabay.com

EKSTREMNO BRZI REZULTATI

DRŽALA SAM KETO DIJETU 30 DANA: Pretrpavala sam se PROTEINIMA I AVOKADOM, evo šta mi se dogodilo nakon 30 DANA

- Ishrana je jednolična. Jela sam mnogo slanine, sira, jaja i mesa, a inače sam osoba koja jede sve i uživa u svemu. Ovo je bilo previše proteina za mene, rekla je devojka

Objavljeno:

Trenutno najveći trend u svetu ishrane je ketogena dijeta, bogata u mastima i siromašna u ugljenim hidratima. A da li je zaista dobra kao što svi uveravaju? Jedna blogerka rešila je da proveri.

Generalno sam uvek protiv dijeta bilo koje vrste, naročito tako striktnih. Etkins? Što dalje od mene. Paleo? Neke stvari su s razlogom otišle u istoriju. To je makar moj stav, piše Kimberli Holand sa bloga "eatingwell".

Međutim, nešto u vezi sa jednostavnošću keto dijete me je privuklo, i budući da se istovremeno bližilo venčanje gde je trebalo da budem kuma, rešila sam da je isprobam.

Proteinska hrana
Proteinska hrana foto: Pixabay.com

KAKO SAM JOJ PRISTUPILA?

Dijetu sam počela tačno mesec dana pre venčanja sa ciljem da izgubim pet kilograma. To mi nije delovalo ekstremno brzo, niti kao neki napor za organizam.

Pre nego što sam počela, detaljno sam istražila sve vezano za dijetu i zapratila par ljudi na Instagramu. Napravila sam neki svoj plan, i koristila sam onlajn keto kalkulator kako bih imala jasnu predstavu o dnevnom unosu kalorija, ugljenih hidrata i masti. Uglavnom sam pratila šta mi kalkulator sugeriše, osim kada su u pitanju masti. Kalkulator je predlagao preko 200 grama masti svakog dana, a to je zaista nemoguće osim ukoliko ne bih ubacivala čak i u kafu kašike kokosovog ulja i radila slične nesvarljive stvari. Kako mi je fokus bio samo smanjenje ugljenih hidrata, rešila sam da je manji unos masti od toga što kalkulator kaže u redu.

NAJVEĆI PROBLEMI

Proteinska hrana
Proteinska hrana foto: Pixabay.com

Samo 20 grama ugljenih hidrata dnevno je baš teško ispoštovati. Keto dijeta je ekstremna po pitanju smanjenja ugljenih hidrata. Moj plan je bio takav da sam jela 2 grama hidrata za doručak, 5 za ručak, 3 za užinu i 10 za večeru. Zato sam morala da pomno planiram svaki obrok.

Ishrana je jednolična. Jela sam mnogo slanine, sira, jaja i mesa, a inače sam osoba koja jede sve i uživa u svemu. Ovo je bilo previše proteina za mene.

Ishrana je vrlo niskokalorična. Ako ćete da držite ugljene hidrate na 20 grama dnevno, pomirite se s tim da ćete unositi vrlo malo kalorija, jer su uglavnom namirnice pune ugljenih hidrata krcate i kalorijama. Nekim danima sam se prosto borila da pojedem 1200 kalorija, a plan mi je bio da dnevno unosim 1800. Nikad nisam uspela da unesem 1800.

Telo mi se bunilo. Keto grip je pojam koji se često javlja na forumima i internetu. Desio se i meni kada sam ušla u ketozu, i radi se o umoru, iritabilnosti i dekoncentrisanosti. Moj "grip" je trajao samo jedan dan i više se nije javljao.

NAJVEĆI USPEH

Već za tri nedelje skinula sam pet zacrtanih kilograma. Dan pred venčanje imala sam sedam kilograma manje.

Važno je napomenuti da kada ste na ovakvom tipu ishrane, već u prvih par dana otići će par kilograma, ali samo zato što se rešavate viška vode. Kada sam se posle venčanja vratila uobičajenoj ishrani, samo za vikend sam nabacila dva kilograma, a nisam se prejedala, samo sam vratila u ishranu uobičajene ugljene hidrate.

Generalno sam imala više energije nego inače, ali mi je teretana baš teško padala. Nekad manje teško, a nekad više. to je normalno, jer je telu primarni izvor energije upravo ugljeni hidrat, i kada ste ga izbacili iz ishrane, treba mu vremena da pređe na potrošnju masti umesto hidrata.

Naučila sam da budem kreativnija u kuhinji. Kako mi je spisak dozvoljenih namirnica bio jako sužen, morala sam da budem kreativna da ne bih svakog dana jela isto. Na svu sreću, tu je bio internet sa širokom paletom preporuka.

Skinula sam se sa šećera. Prvih par dana sam umirala od želje za bananom ili kikiriki puterom. Međutim, sada mi je većina tih namirnica preslatko. I dalje ne mogu da pojedem celu bananu.

Svakako se neću hraniti na ovom principu ubuduće, ali planiram da joj se povremeno vratim, recimo nakon praznika.

Keto dijeta nije za svakoga. Naročito ne za dijabetičare i ljude sa slabim srcem. I kao i za svaku drugu dijetu, i za ovu važi da se pre nje konsultujete sa lekarom.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Eatingwell.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.